Slobodna Dalmacija: 15. 06. 2001.

POVODI : VLADA NAKON ODLASKA MINISTARA IVANIŠEVIĆA I JAKOVČIĆA

RAČANOVA BARKA U OLUJI

Pozivi na ostavke i odgovornost pljušte sa svih strana pa bi se Račan, ako to bude smatrao nužnim, mogao odlučiti na vladu stručnjaka. Međutim, i za to bi bio potreban koalicijski dogovor

Piše: Olga RAMLJAK

Ostavke dvojice ministara - početkom tjedna ministra za Europske integracije Ivana Jakovčića, a u srijedu 14. lipnja ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića, samo naizgled nisu poljuljale kabinet Ivice Račana.

Pozivi na ostavke i odgovornost ministara pljušte sa svih strana: ostavku ministru znanosti Hrvoja Kraljevića traže studenti, a ne jenjava ni njegov sukob sa Zagrebačkim sveučilištem, odgovornost do ostavke traži se za ministra prosvjete i sporta Vladimira Strugara, zbog plime nasilje što je označila kraj školske godine u Hrvatskoj, tu je i zastoj u reformi obrazovanja, a o revoltu zbog smanjenih plaća prosvjetara da i ne govorimo.

Primirje u zdravstvu

Zatišje u stalnim napadima i zahtjevima za ostavke ministara policije i vojske Šime Lučina i Joze Radoša - ponovno je narušeno povlačenjem pitanja odgovornosti za slučaj Dračevac. Njihovi djelatnici uz to sigurno neće mirno čekati provedbu reformi ovih sektora koje u konačnici znače otpuštanje.

Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević bilježi gaf s Marinom Frapa: ministar se pridružio onima koji rogozničkog marini osporavaju pravo na Plavu zastavu kao ekološko priznanje premda je Vlada nedavno Franji Pašaliću dala koncesiju na pomorsko dobro na 32 godine bez i jedne primjedbe ministra zaštite okoliša.

Ministra prometa, pomorstva i veza Alojza Tušeka tek očekuju kušnje, jednako kao i ministra poljoprivrede Božidara Pankretića. Tušeka naime čeka turistička sezona s tradicionalnim kolonama automobila, a ove godine očito i s kamionskim čepom preko Obrovca, presporom željezničkom vezom, a ni Jadrolinija nema novih trajekta koji bi davali nadu da će ove sezone biti manje gužve u lukama. Još ako se jave ekolozi zbor prevelikog prometa kroz NP Plitvice...

Seljaštvo trenutno miruje, ali ministarska fotelja Pankretića ovisi o rezultatima žetve pšenice, odnosno njezina otkupa.

Podbačaj u privatizaciji koji opasno prijeti državnoj blagajni, loši rezultati revizije pretvorbe što je bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja vladajuće koalicije, najava gužve u reformiranju sektora energetike - podići će temperaturu i oko ministra gospodarstva Goranka Fižulića.

Ministar graditeljstva i javnih radova Radimir Čačić često je u sukobima s pojedinim članovima Vlade, a u sukobu s ministrom braniteljstva Ivicom Pančićem morao je arbitrirati premijer Račan. U prilog mu ide, makar i bez svih dozvola, upravo otvorena Karlovačka zaobilaznica.

Čvrsti potpredsjednici

Ministrica turizma Pave Župan-Rusković trebala bi biti sigurna pred turističku sezonu za svoju ministarsku poziciju. To više jer se već sada bilježi dobar buking. No, sjednica Vlade o pripremi turističke sezone nije održana kako je najavljeno. Što može značiti da su sve pripreme već završene, a bude li problema, za njih će odgovarati ministrica. Za mjesto ministrice zdravstva Ane Stavljenić-Rukavine i ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića nitko se ne gura. Za sada u zdravstvu vlada (varljivo) primirje jer se zdravstveni djelatnici nisu pomirili s onim aspektima zdravstvene reforme koji zadiru u njihov status i platnu vrećicu. Davorko Vidović je Vladi prezentirao program prevencije u ponašanju djece i omladine s poremećajem samo dan prije varaždinske tragedije u kojoj su život izgubili profesor i đak.

Početnu kanonadu napada ministar branitelja Ivica Pančić je izdržao i sada u prividnoj slozi s većinom braniteljskih udruga provodi "mirne" ministarske dane. No, za kolovoz se najavljuju nove optužnice iz Haaga, a one će sigurno ponovno podići temperaturu među braniteljskim udrugama.

Ministru kulture Antunu Vujiću nitko ne radi o glavi, ali se nikad ne zna što će stići iz umjetničkih krugova primjerice s dubrovačkih zidina glede festivala ili spomeničke rente, a teško je vjerovati da će bez jake bure proći i javni natječaj za spomenik Domovini.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula dobro kotira premda su sve glasniji prigovori zbog lošeg stanja u kući na zagrebačkom Zrinjevcu.

Ministru obrta i poduzetništva Željku Peceku često se prigovaralo da ništa ne radi. Sve je demantirao jednosatnim pledoajeom o perspektivama i mjerama razvoja maloga gospodarstva u Samoboru, a kako je osigurao i financijska sredstva - može se smatrati neupitnim.

Najteži resor u Vladi svakako drži ministar financija Mato Crkvenac. Ovih dana Crkvenac mora razriješiti pitanje eventualnog rebalansa proračuna jer se po uobičajenoj praksi više troši nego prikuplja u državnu blagajnu. Uz to, Crkvenac se u želji da zaustavi curenje novca brže od dogovorenog, kako mu je spočitnuo premijer Račan, "bavio improvizacijom", najavivši nova stezanja kaiša.

Posebna priča je uži kabinet koji uz premijera Račana čine zamjenik Goran Granić i potpredsjednici Željka Antunović i Slavko Linić. Slavko Linić je Račanov gromobran kojeg se Račan nije želio odreći ni u vrijeme najžešćih munja koje je Linić izazvao svojim točnim, ali i netaktičkim izjavama. Goran Granić čvrst je premijerov koalicijski oslonac od obrane optužbi za komunističke metode do primanja sindikalnih udaraca zbog smanjenja plaća. Potpredsjednici Željki Antunović, koja se prebrzo ljuti na sugovornike i novinare općenito - članovi užeg kabineta džentlmenski ne nalaze mane.

Gotovo svima se, dakle, više ili manje, tresu stolice. To i ne treba čuditi u demokratskom sistemu gdje je promjenjivost vlasti osnovna poluga opstojnosti demokracije. U našem slučaju, kao i uvijek - malo je vjerojatno da će se dogoditi najavljeni radikalni rezovi. Račanu usprkos, o promjenama u Vladi svoje će u konačnici reći predsjednici pet vladajućih stranaka. Ne treba uz to zaboraviti da se Račan boji da u tim kadrovskim križaljkama loše kadrove ne zamijene još lošiji, kako je nedavno rekao.

Suglasnost za promjene

Realno je, međutim, nakon izlaska IDS-a, ozbiljnog meteža oko HSLS-ova ministra Kraljevića i HSS-ova Strugara, moguće da se Račan odluči od svojih koalicijskih partnera tražiti promjene. Zato bi morao žrtvovati nekoga od svojih ministara.

Ne bude li dogovora, a bude to smatrao nužnim - Račan se uvijek može odlučiti za vladu stručnjaka i na taj način izbjeći mučna stranačka kadroviranja koja su sad već ozbiljni kamen spoticanja za uvođenje efikasnijeg državnog aparata. Kako pred Vladom ne stoje lijepe odluke, nego mukotrpno odrađivanje reformi s nepopularnim mjerama, od smanjivanja broja zaposlenih i stanjivanja platnih vrećica u državnom ataru - možda će političare doista morati zamijeniti stručnjacima. No i zato bi bio potreban koalicijski dogovor, a to je malo vjerojatno.

REAKCIJE NA PROMJENE U VLADI

Branimir Lokin: Nema spasa

— Mislim kako nikakva Vlada sastavljena od naših političara ne može više ništa efikasno napraviti, da tu više nema spasa. Hrvatski političari su već toliko iskompromitirani nepotizmom i petljanjem u stvari o kojim pojma nemaju da tu više nema pomoći. Po mom sudu, Hrvatskoj je sada potrebna Vlada stručnjaka i eksperata. Mislim kako bi se političari trebali povući i u Hrvatskom saboru donijeti gospodarsko-socijalne ciljeve koje bi zatim trebala ostvariti vlada stručnjaka. Mogao bi se raspisati i natječaj za premijera i zaposliti nekog menadžera, može i stranca, iz SAD-a, i ako u šest mjeseci ne postigne nikakav napredak, onda će dobiti otkaz i raspiše se novi natječaj. Italija je do sada imala 57 vlada i dobro joj ide, pa možemo i mi krenuti tim stopama, jer ovako ili uopće ne ide ili ide vrlo sporo, ili pak ide natrag.

Josip Kregar: Tim, a ne alijansa

Stjepan Ivanišević je imao i ima opasne neprijatelje. Njegovu javnu sliku ugrozila je činjenica da su njegovi prirodni oponenti bili medijski moćnici, državna birokracija i etablirani vrhovi pravosuđa. Nije imao javnu podršku, već svakodnevnu opstrukciju. Pouzdani suradnici nisu slijedili njegov tempo i zahtjeve. Ostavku daje očuvana digniteta i poštovanja zbog zaista ozbiljnih razloga.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, ona je doista nužna, ali više kao rekonstrukcija metoda djelovanja i javne slike Vlade, a manje kao smjena osoba.