Sredstvima javnog

priopćavanja

 

 

Zagreb, 15. 06. 2001.

MEMORANDUM O HRVATSKOJ I STANJU U REGIJI

Uoči susreta Bush-Putin na Brdu kod Kranja u Sloveniji, HSP-1861 uputila je prošli tjedan američkoj strani Memorandum o stanju u Hrvatskoj i regiji sa prijedlozima za razrješenje krize na Balkanu.

U Memorandumu HSP-1861 polazi od činjenice da je u Hrvatskoj stanje nepotpune tzv. hendikepirane demokracije, da je na djelu i dalje prisutna cenzura kroz ograničenu slobodu javnog govora i priopćavanja, zatim da je parlamentarizam sveden na tzv. kontrolirano višestranačje i parlament bez snage, da se ignorira stvarna primjena demokratskih reformi i raskid sa Tuđmanovim nasljeđem.

Čak štoviše, nesposobnost vladajuće nomenklature predvođene SDP-om dovela je ozbiljno u opasnost izborne rezultate od 3. siječnja 2000. godine i do realne mogućnosti povratka na vlast HDZ-a, stranke koja je Hrvatsku gurnula u provaliju organiziranog kriminala, uključujući i politička ubojstva, koja je ogrezla u suradnji sa Slobodanom Miloševićem i ruskim mafijaškim bosovima poput Semjona Mogiljeviča.

HSP-1861 pozvao je vladu predsjednika SAD-a Georga Busha da podupre istinske demokratske snage u RH, budući da je stanje u Hrvatskoj od vitalnog značenja za mir i stabilnost u cijleoj regiji Balkana. Jednako tome, HSP-1861 pozvao je američku vladu da podupre cjelovitost i samostalnost BIH, neovisnost Crne Gore, Kosova kao i teritorijalni integritet i samostalnost Makedonije, dok Srbiji (sadašnjoj Jugoslaviji) treba potpora za stvaranje snažnog demokratskog sustava i povratak u granice prije osvajačkih ratova koje je Kraljevina Srbija vodila u 20. stoljeću.

Inače, niti cijeli NATO pakt a niti sve američke divizije neće biti kadre održati dugoročno mir u ovom djelu Evrope i svijeta, već se može očekivati daljnja eskalacija sukoba i ratova.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861