Vjesnik: 15. 06. 2001.

Kuštrak: Uskoro rebalans državnog proračuna

Ministarstvo financija predložit će Vladi smanjenje stavke prihoda od privatizacije koja je neostvariva/ Mijenjat će se i rashodovna strana jer se dodatnim zaduženjem u inozemstvu ne želi povećavati proračunski deficit

ZAGREB, 14. lipnja - Rebalans državnog proračuna na dnevni red Vlade doći će prije ljetne stanke, možda već za tjedan ili dva, a što će se i kako u njemu mijenjati, znat će se za nekoliko dana kad državni financijaši završe prognoze razvoja situacije u drugoj polovici godine. Potvrdio je to u četvrtak i zamjenik ministra financija Damir Kuštrak, koji je s problemima u punjenju državne blagajne u ponedjeljak upoznao čelnike vladajuće petorke.

Glavni su problem proračuna prihodi od privatizacije, dok se porezni prihodi ostvaruju po planu. Stoga će Ministarstvo financija, smatra Kuštrak, predložiti Vladi da smanji stavku prihoda od privatizacije koja je neostvariva. To znači da će se mijenjati i rashodovna strana. Vlada je već nešto poduzela s tim u vezi, primjerice smanjenjem plaća u državnim i javnim službama, kaže Kuštrak koji smatra da će se slični, važni ali nepopularni potezi morati dogoditi u nekim drugim rashodima.

Hoće li umjesto politički osjetljivog kresanja socijalnih prava, Vlada posegnuti za novim zaduženjem u inozemstvu, primjerice izdavanjem obveznica, što je dosad učinila već nekoliko puta? Čini se da neće jer, kaže Kuštrak, naš je cilj da ne povećavamo deficit, a to znači da bi trebalo ponajprije smanjivati rashode, pa i socijalna prava. Među pravima što bi mogla doći pod udar škara rebalansa jest dječji doplatak. Prema mišljenju poznavalaca neprilika u kojima se našao proračun - taj doplatak valjalo bi vratiti u stare okvire, iako su svjesni da je to velik ne samo financijski nego i politički problem.

Sanja Kapetanić