Večernji list: 15. 06. 2001.

Država prodala dionice Podravke

Zbog mirovinske reforme prodavat će i kontrolne pakete u bankama

Velika blok-transakcija Podravkinim dionicama na Zagrebačkoj burzi prije dva dana nagovijestila je nov trend raspolaganja dionicama vrijednih tvrtki iz državnog portfelja. Podravka je, naime, od kapitalnog fonda Mirovinskog zavoda kupila za vlastiti trezor 85.000 dionica vrijednih 15 milijuna kuna (175 kuna po dionici). Mirovinski fond i Fond za privatizaciju raspolažu s još oko 25 posto vrijednosti dionica te prehrambene kompanije, no s vremenom bi i one, kako bude nedostajalo novca u proračunu, mogle krenuti put burze.

U nedostatku velikih kapitalnih prihoda, a u ovogodišnjem proračunu oni trebaju iznositi čak osam milijardi kuna, država je očito počele posezati za svom imalo utrživom privatizacijskom robom, iako su dionice likvidnih poduzeća smještene u investicijski fond mirovinaca s namjerom da dugoročno donose profit mirovinskom fondu.

Na Podravkinu primjeru može se iščitati na koji način Crkvenčevo Ministarstvo financija misli puniti proračun, a na red bi uskoro mogle doći i ostale "zlatne" rezerve - dionice Plive, Jadranskog naftovoda i udjeli u već privatiziranim bankama poput Riječke, Splitske i Privredne, u kojima država još ima kontrolni vlasnički paket. To je, naime, paničan pokušaj saniranja nepovoljne situacije u vezi s drugom fazom privatizacije HT-a. Prema dostupnim informacijama, teško teku pregovori o prodaji 16 posto dionica HT-a Deutsche Telekomu, a upitna je i javna ponuda 21 posto dionica na čiji se prihod računalo ove godine. Osim toga, s mirovinskom će reformom država novim mirovinskim fondovima jednostavno mora ponuditi robu od koje će oni živjeti, a to su nove dionice na tržištu kapitala. Prodaja bankarskih udjela namijenjena je prvenstveno tim fondovima koji se u jesen počinju osnivati.

S. Mlinarević