Vjesnik: 15. 06. 2001.

Jugoslavenska vlada prihvatila zakon o suradnji s Haagom

ZAGREB, 14. lipnja - Jugoslavenska je vlada u četvrtak usvojila nacrt zakona o suradnji s Haaškim sudom za ratne zločine temeljem kojega, prema beogradskim tumačenjima, bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević može biti izručen Haagu. O postignutom suglasju savezne vlade javnost je izvijestio predsjednik SRJ Vojislav Koštunica. Zakon će sljedećeg tjedna razmatrati federalna skupštinai bit će potrebno da za njega osim zastupnika DOS glasuju i crnogorski predstavnici iz stranaka koje su se protivile donošenju zakona o izručenju. Prema najavi iz Haaga, glavna tužiteljica Haaškog suda za ratne zločine Carla del Ponte doći će, također tijekom sljedećeg tjedna, po drugi put u posjet novim vlastima u Beogradu jer se želi »na licu mjesta«, kako je to najavila njezina glasnogovornica Florence Hartmann, i prije nego što podnese redovno izvješće za UN, informirati o suradnji Jugoslavije i ICTY.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić izjavio je na državnoj televiziji u srijedu da problem suradnje sa Sudom za ratne zločine mora biti riješen tijekom lipnja jer bi u protivnom posljedice u gospodarstvu bile nesagledive. Po njegovoj ocjeni, nije u pitanju samo donatorska konferencija (zakazana za 29. lipnja u Bruxellesu i u znaku američke prijetnje nedolaska zbog izostanka suradnje sa sudom), već i otpis 65 posto jugoslavenskih dugova, koji trenutno iznose 25 milijardi DEM. »Suradnja s Haaškim sudom dio je naše suradnje sa svijetom. Ako nećemo, onda trebamo istupiti iz UN. Mi ne možemo surađivati samo tamo gdje se nama sviđa, kao što to nitko ne može, a svi odgovorni za sudbinu naroda moraju reći koja je cijena nesuradnje. Cijena je zapravo propast zemlje«, objasnio je Đinđić javnosti.

Institut društvenih nauka u Beogradu objavio je da iz mjeseca u mjesec blago raste raspoloženje građana Srbije za izručenje Slobodana Miloševića Haagu, ali i dalje ima više onih koji se tome protive. Beogradski dnevnik Glas javnosti prenosi da je najnovije istraživanje pokazalo kako je 45 posto građana Srbije protiv izručenja Miloševića Haagu, njih 37 posto je za izručenje, a 18 posto je neodlučnih. Prema rezultatima ankete, građani i dalje imaju veliko povjerenje u DOS, i čak 70 posto smatra da treba biti strpljiv i dati šansu novim vlastima.

Milošević je u međuvremenu, uz poznatog odvjetnika Tomu Filu koji ga brani od odlaska u zatvor 1. travnja, angažirao tim od ukupno deset odvjetnika.

Vesna Fabris Peruničić