Glas Slavonije: 15. 06. 2001.

Zbog Knina Haag će ponovno razgovarati s generalom Čermakom

Vesna KLJAJIĆ

Vrlo oprezna izjava premijera Ivice Račana o tome da Haaški sud istražuje neke događaje u vezi s vojno-redarstvenom akcijom "Oluja" navela je na pomisao da bi uskoro mogle biti objavljene i prve optužnice protiv nekih vojnih i policijskih djelatnika, a u svezi s mogućim zločinima počinjenim na području na kojem se "Oluja" odvijala.

Florance Hartmann, glasnogovornica glavne haaške tužiteljice, u izjavi za "Glas Slavonije" istaknula je kako "o samim optužnicama ne može ništa reći, jer je na to obvezuju pravila suda, ali tužiteljstvo i dalje prikuplja dokaze - a trenutačno se doista bavi istraživanjem zločina počinjenih tijekom akcije 'Oluja'".

Iz dobro obaviještenih krugova saznajemo da su haaški istražitelji na području Knina u masovnim grobnicama pronašli "nešto što će šokirati hrvatsku javnost, nešto o čemu ona nije mogla ni sanjati", pa je, kako je rekao naš izvor, posve izvjesno da će haaško tužiteljstvo zatražiti i ponovni razgovor s generalom Ivanom Čermakom, koji je u to vrijeme bio Vladin povjerenik za Knin.

Ako je tako kako smatraju pažljivi pratioci zbivanja pri Haaškom sudu, a koji tvrde da je hrvatskim istražiteljima poznato što je otkriveno na kninskom području, postavlja se pitanje zašto Hrvatsko državno odvjetništvo nije reagiralo i samo podiglo optužnice.

Jedan od primjera neobjašnjenih događaja tijekom i nakon "Oluje" navodi i kolega novinar Nur Saleh, koji je u vrijeme i nakon "Oluje" pratio zbivanja na novooslobođenom području. On podsjeća na slučaj ubojstva BBC-jevog snimatelja, u povodu čije je i danas nerazriješene smrti žaljenje izrazio i bivši hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Već tada je mogla biti bar pokrenuta istraga i podignuta optužnica protiv nepoznate osobe, što bi možda dovelo i do rasvjetljavanja toga slučaja.

Ako su na kninskom groblju pronađeni dokazi koji bi mogli teretiti neke hrvatske građane za ratni zločin, na kraju istrage haaško će tužiteljstvo sigurno podići neke optužnice, no hoće li biti konkretnih imena u vezi sa svakim pojedinačnim zločinom, kako to zahtijeva Hrvatska, ili će biti uzeta u obzir samo zapovjedna odgovornost, za sada se ne može sa sigurnošću govoriti.