Novi list: 15. 06. 2001.

OSTAVKA MINISTRA STJEPANA IVANIŠEVIĆA ZALJULJALA KADROVSKE AMBICIJE UNUTAR PREOSTALE PETORKE

Ministrica pravde Snježana Bagić ili Ingrid Antičević?

Jesu li ministar pravosuđa u ostavci, uz već bivšeg Jakovčića, ostvarili ciljeve “katastrofičara” najavljujući skorašnji krah Račanova kabineta, privremene izbore i novo razdoblje kaosa u Hrvatskoj?

Piše Vlado RAJIĆ

Među kandidatima za upražnjeno mjesto ministra pravosuđa su i dvije žene. Ingrid Antičević Marinović i Snježana Bagić. Prva je predsjednica saborskoga Odbora za zakonodavstvo, a druga šefica vladina Ureda za zakonodavstvo. Zabunu oko mogućeg nasljednika dr. Ivaniševića, a tiče se dvije žene, unio je premijer Račan u Samoboru, rekavši: “Ne bih imao ništa protiv da i jedna žena uđe u Vladu”. Nakon ministra za evropske integracije Ivana Jakovčića i ministar Stjepan Ivanišević zadužen za pravosuđe, upravu i lokalnu samoupravu napušta Račanovu ekipu. Jesu li ministar pravosuđa u ostavci, uz već bivšeg Jakovčića, ostvarili ciljeve “katastrofičara” najavljujući skorašnji krah Račanova kabineta, privremene izbore i novo razdoblje kaosa u Hrvatskoj.

Još se nije slegla prašina zbog toga što Račan nije htio otvoriti “Čačićevu” auto-cestu do Vukove Gorice, ovaj mu uzvratio tvrdnjom da je nasjeo na zavist drugih ministara koji ne poštuju tuđi rad, a opet je premijer bio u glavnoj ulozi smjenjujući upravu ACI-ja koju je netom instalirao njegov, do jučer neprikosnoveni, potpredsjednik Slavko Linić. Kako je sve to bilo javno prikazano, ohrabreni “katastrofičari” su nastavili sa starim i novim pričama: te nezadovoljna Zeljka Antunović, te sukob Fižulić - Linić, te navodna Račanova smjena Čačića, Kovačevića i Tušeka.

Ogromna pravosudna provalija

Lako je bilo Ranku Marijanu reći da je s mjesta zamjenika ministra pravosuđa otišao jer se ne slaže s vladajućom politikom. Niti je bio stranačkim čovjekom niti još nekome mora polagati račun za svoj potez. Ali ostali su ministri pod strogom paskom svojih stranačkih vođa i rezultat stranačkog natjecanja za raspodjelom ministarskih fotelja. No, drugi problem viri iza te dvije cigle manjka u Račanovom kabinetskom zidu. Svih 19 ministara su raspoređeni po resorima temeljem koalicijske pogodbe stranačkih čelnika. Sad ta pogodba više ne vrijedi kao što i šestorka danas vrijedi za - pet.

Ali, ministar Ivanišević je baš iz SDP-a, i rok njegove ostavke do 15. srpnja potrošen je tek u prva dva dana, a već su počele spekulacije na račun socijaldemokrata i njihova oskudnog kadrovskog “bazena” i uopće prava da profesorov nasljednik bude baš iz njihovih redova.

Zbog tako napregnute političke situacije u ostavci ministra Ivaniševića krije se ogromna pravosudna provalija. Kao kandidat za Ivaniševićevo mjesto spominjao se i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Luka Trconić.

- Danas ta funkcija ne dolazi u obzir, kaže Trconić. Prvo, ne osjećam se sposobnim za tu vrst angažmana, a drugo moje stranačke obveze u Saboru su takve da nemam pravo ništa mijenjati u svom statusu. Trconić žali što je bolest razlogom Ivaniševićeva odlaska, ali se brine zbog brojnih započetih, a nesvršenih poslova u kojima je baš ministar bio ključnom osobom.

Crnić nije previše znao

U uredu Glavnog državnog odvjetnika nisu spremni komentirati ostavku ministra, makar se ne krije razočaranje što do kraja nije dovedena, uz ministrovu asistenciju, reforma njihove službe. Kuloari, pak, ne propuštaju priliku naznačiti da Radovan Ortynski neće biti previše nesretan zbog svega iz jednostavna razloga što je najnovija verzija USKOKA najavila zasebnost te službe u odnosu na njegovu nadležnost. Možda Ivaniševićeva zamjena neće samo tako pristati na prijedlog dr. Davora Krapca da se za USKOK osnuje zasebno tužiteljstvo.

Prije nekoliko dana kad smo s Crnićem razgovarali u povodu odlaska zamjenika Marijana, dobili smo uvjeravanja da je ministar vrlo blizu rješenju i tog i drugih kadrovskih praznina u njegovoj ekipi suradnika. Očito dakle da ni Crnić nije previše unaprijed znao za odluku o ostavci. Sto se tiče stava Udruge hrvatskih sudaca, također smo ostali bez odgovora jer Vladimir Gredelj, predsjednik na stažu u bjelovarskom Županijskom sudu “šalje puno pozdrava, ali s ovim novinama ne želi imati nikakva posla”.