Vjesnik: 16. 06. 2001.

Globalizirani prosvjednici

DARKO BRDARIĆ

Nekad su se gradovi tukli za velike političke sastanke, osobito one na vrhu država i vlada. Dolazak glavonja bio je čast svakom gradu, njegovi bi građani sami porasli u svojim očima. Sporazum iz moga grada spominje se u svim novinama. Bude li sreće spominjat će se u udžbenicima povijesti... Nekretninama će porasti vrijednost jer su u ovom gradu boravili predsjednici, premijeri i poneki kralj.

A sada? Gdje god se pojavi više od jednoga šefa države ili vlade pojave se i tisuće prosvjednika svih najkontrastnijih boja političkog spektra koji složno prosvjeduju protiv globalizacije i kapitalizma koji su im previše ljevičarske ili desničarske ideje. Dovedi nekamo američkog predsjednika i grad će biti kao da je bomba pala. Lijepi, idilični, mirni gradovi poznati po svojim muzejima, galerijama i starim centrima, silno ponosni na svoje posebnosti nakon prolaska važnih političara sliče si kao jaje jajetu i svi zajedno sliče Bejrutu. I još danima nakon odlaska uglednih gostiju ližu rane.

Ovih dana, za euroturneje Georgea Busha, komunisti, anarhisti, fašisti, ekologisti i neznamkakvijošisti složno putuju za američkim predsjednikom, u stopu ga slijede i za sobom ostavljaju kaos. I iako se mnogi satiričari Georgeu Bushu rugaju da putuje poput kovčega, nesvjestan posebnosti svojih domaćina, nisu ni antiglobalizacijski prosvjednici nimalo bolji. Raspored putovanja natrpan im je kao paket-aranžman za aranžman-turiste kakvima se rugala stara komedija »Danas je utorak, zacijelo smo u Belgiji«.

Danas je petak, zacijelo smo u Göteborgu. Doručak. Neorganirzirani odlazak u staru jezgru. Dogovor pomoću mobitela. Razbijamo izloge. Palimo vozila. Susret sa specijalcima. Popodne izborne aktivnosti: dio skupine posjetit će bolnicu, a drugi zgradu novog pritvora. Poslije večere organizirani prijevoz u zračnu luku.

Danas je subota. Zacijelo smo u Ljubljani. Poslije doručka dogovor...