Večernji list: 16. 06. 2001.

ŽELJKA ANTUNOVIĆ O SUDSTVU:

Suci olako odbacuju prijave s dokazima za kriminal

Ne pozivam da se napada suce, ali olako odbacuju slučajeve za koje postoje konkretni dokazi o kriminalu

ZADAR - SDP je stranka s najviše tolerancije i dosljednosti, a često smo svjedoci pokušaja političkih ucjenjivanja i trgovanja. Iako bi na prijevremenim izborima SDP dobio i veću podršku, državni su interesi ispred stranačkih, a prijevremeni izbori mogli bi se dogoditi tek kad većina u parlamentu ne bi mogla donositi odluke - rekla je potpredsjednica Vlade Željka Antunović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zadru.

Ona tvrdi da neke stranke žele prikupiti bodove na račun SDP-a te da bi na prijevremenim izborima htjele nešto ušićariti. Ustvrdila je također da je moguća temeljita rekonstrukcija Vlade, ali na temelju dogovora članica koalicije.

- Promjene su moguće, ali u ovom trenutku nisu nužne. Ministri imaju dobar dijalog neopterećen stranačkim verbalizmom - rekla je Ž. Antunović.

Željka Antunović potom se obrušila na nedodirljivost sudaca, koji, kako je rekla, olako odbacuju slučajeve za koje postoje konkretni dokazi o kriminalu i malverzacijama.

- Nedavno smo bili svjedoci potezanja oružja na profesora, no zanimljvo je kako nitko nije potegnuo oružje na suce iako stalno imaju posla s kriminalcima. Ne pozivam da se napada suce, ali je činjenica da nam je sudstvo preblago. Postoji opstrukcija na svim razinama. Treba nam sudstvo neopterećeno raznim utjecajima i lobijima. Svjesni smo toga da je novac nestao iz Hrvatske i da nema tvrtki i radnih mjesta, no to što su suci preblagi, frustrira i građane i nas, koji se trudimo prikupiti dokaze - rekla je Željka Antunović. (fš)