Vjesnik: 17. 06. 2001.

Novim zaduženjima do 3,6 milijarde kuna za proračun?

Porezi na državnoj razini neće se povećavati, a kako je mala vjerojatnost smanjivanja proračunskih rashoda ostaje samo novo zaduženje

ZAGREB, 16. lipnja - Ministarstvo financija će predložiti da se rebalansom ovogodišnjeg proračuna prihodi od privatizacije smanje na 4,9 milijardi kuna, doznaje Nedjeljni Vjesnik iz izvora bliskih Vladi.

Naime, neizvjesnost realizacije sadašnjih 8,5 milijardi kuna »teških« prihoda od privatizacije jedan je od glavnih razloga zašto su se u Katančićevoj odlučili na rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Kako neslužbeno saznajemo, i u tako izmijenjenoj proračunskoj računici vladajuća garnitura najviše računa na prihode od prodaje 16 posto dionica Hrvatskoga telekoma (HT) Deutsche Telekomu (DT); pregovori s njemačkim telekomunikacijskim gigantom, naime, ušli su u završnu fazu i za dva tjedna trebao bi se znati njihov konačan ishod.

Naš izvor tvrdi da se porezi na državnoj razini neće povećavati te da je mala vjerojatnost da će se smanjivati proračunski rashodi, odnosno državna potrošnja. Ostatak potrebnih sredstava, težak 3,6 milijarde kuna, namaknut će se novim zaduženjima, doznajemo neslužbeno.

Prijedlog rebalansa proračuna Ministarstvo financija će uputiti Vladi već idućeg tjedna, nakon čega slijedi saborska procedura.

Adriano Milovan