Vjesnik: 18. 06. 2001.

Ruski špijuni ugrožavaju njemačke tvrtke

BERLIN, 17. lipnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Njemačka služba za zaštitu ustavnog poretka upozorila je njemačke tvrtke da su na meti ruske industrijske špijunaže zbog koje trpe velike štete, izjavio je u intervjuu nedjeljnom broju lista Welt am Sonntag njezin šef Heinz Fromm. Prema Frommu, ruske agente u Njemačkoj zanimaju teme poput proširenja NATO-a i Europske unije na Istok, ali i vojna spremnost Zapada.

Njemački obavještajni stručnjaci inače često ističu da u vremenu nakon hladnog rata sovjetski špijuni, koje su se ranije zanimali za političke i vojne prilike u Saveznoj Republici Njemačkoj, sada kao ruski agenti naglasak stavljaju na gospodarsku špijunažu. Osim zaposlenih u ruskom veleposlanstvu u Berlinu, prema javnosti dostupnim izvješćima njemačke službe za zaštitu ustavnog poretka, Rusi do informacija dolaze preko poslovnih ljudi, novinara i privatnih osoba.

Promjena u prioritetima ruskih službi na njemačkom tlu povezuje se s izborom Vladimira Putina za ruskog predsjednika. On je svojevremeno radio za KGB kao dopisnik sovjetskih omladinskih novina u zapadnom Berlinu. Putin je 80-ih, nakon povratka u DDR, bio šef KGB-a za tu zemlju. Upravo je on bio zadužen za uništavanje dokumenata KGB-a uoči pada Berlinskog zida.

U Frommovu intervjuu Welt am Sonntagu nije spomenut niti jedan otkriveni slučaj špijunaže. U medijima se pak spominjao slučaj Roberta Hanssena koji je otkriven nakon što je 15 godina špijunirao za Moskvu. Tjednik Der Spiegel je nedavno otkrio da je njemačka tajna služba snimala sve koje su ulazili i izlazili iz monumentalne zgrade ruskog veleposlanstva u aleji Unter den Linden nedaleko od Brandenburških vrata.

Šef njemačke tajne službe u tom intervjuu ne govori o špijuniranju od strane partnera iz Londona, Pariza i Washingtona. O tome nije govorio niti njemački ministra unutarnjih poslova Otto Schily prigodom javne prezentacije godišnjeg izvješća službe krajem ožujaka ove godine. O tome javnosti obavještavaju dobro informirani novinari i drugi stručnjaci. Tako je, primjerice, Die Welt pisao o sustavu elektronske špijunaže Echelon kojom Wahington i London čitaju elektronsku poštu njemačkih tvrtki.

Branko Madunić