Vjesnik: 18. 06. 2001.

Mesić: Sudovi su nam još na razini pisaćeg stroja

Novi predsjednik Vrhovnoga suda Ivica Crnić svojim iskustvom i objektivnošću može pomoći da sudovi što prije iziđu iz blokade, drži Mesić / Komentirajući slovenski sastanak Busha i Putina, suglasio se da na jugoistoku Europe nema pretjeranog ekstremizma, ali ga ipak ima i treba se boriti da se eliminira

ZAGREB, 17. lipnja - Vrlo je važno tko će biti novi ministar pravosuđa. No, na sudske odluke ne smije imati utjecaja nitko jer suci moraju raditi isključivo na temelju zakona, bez utjecaja sa strane. Naglasio je to u nedjelju predsjednik Stjepan Mesić za vrijeme uobičajenog sastanka s građanima na Pantovčaku, komentirajući kadrovske promjene u Ministarstvu pravosuđa.

Dodao je kako je najvažnije stvoriti pretpostavke za učinkovit rad sudova. »Kod nas je na sudovima sve još na razini pisaće mašine i diktiranja, a rezultat je velik broj neriješenih spisa« upozorio je Mesić.

Predsjednik Republike smatra da novi predsjednik Vrhovnoga suda Ivica Crnić svojim iskustvom i objektivnošću može omogućiti da sudovi što prije iziđu iz blokade jer ako dođe do apsolutne zastare pojedinih predmeta, to je na štetu pojedinaca ili pravnih osoba, pa i države. A ako se ne može zadovoljiti pravda, onda je i društvo oštećeno, upozorio je predsjednik Mesić istaknuvši da je važno da se presude što prije donose jer nas afere opterećuju i štete svima.

Zamoljen da prokomentira poruke sa slovenskog sastanka Georgea Busha i Vladimira Putina, Mesić je kazao kako se slaže da na jugoistoku Europe nema pretjeranog ekstremizma. No, upozorio je, ekstremizama ima i treba se boriti da se oni eliminiraju. Politička pitanja treba rješavati sporazumima, ali za to mora postojati politička volja zemalja u regiji, smatra predsjednik Mesić.

Što se tiče ocjene američkog i ruskog predsjednika da je Iran - u koji hrvatski predsjednik putuje u ponedjeljak - prijetnja stabilnosti, zbog posjedovanja oružja za masovno uništenje, Mesić je naglasio da Hrvatska mora surađivati i sa zemljama izvan Europe, pa tako i s Iranom. Nije dobro da se oko zemalja koje vode svoju specifičnu politiku stvara kordon jer to može samo štetiti i tim zemljama i svijetu uopće, rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik je među ostalima u nedjelju primio predstavnike Udruge slijepih Županije požeško-slavonske koji su mu ukazali na problem zapošljavanja slijepih osoba, te nekoliko štićenika i ravnateljicu Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Zagrebu. Ravnateljica Doma Jasna Ćurković-Kelava zamolila je pomoć kako bi se izmjenama Obiteljskog zakona i Zakona o socijalnoj skrbi pronašlo rješenje za stambeno zbrinjavanje maturanata koji moraju napustiti Dom ili onih štićenika koji žele studirati.

Mesić je rekao kako može pomoći utoliko da potakne one koji o tome odlučuju u Vladi i u parlamentu da se donese odgovarajuća regulativa. Društvo mora riješiti te slučajeve jer njih nema tako mnogo, kazao je Predsjednik, ističući dobar primjer Zagreba koji je Domu već dao na korištenje dva stana, a gradonačelnik Bandić obećao je još dva.

Ivana Matić i Hina