Novi list: 18. 06. 2001.

Samo petorka može vratiti HDZ na vlast

Jelena Lovrić

Spremni smo za povratak na vlast - izjavio je u intervjuu ovom listu potpredsjednik HDZ-a Drago Krpina, uoči jučer održanog Sabora stranke, najavljujući da je HDZ u “silnoj uzlaznoj putanji”.

Zaista, saborovanje hadezeovaca proteklo je gotovo u pobjedničkom raspoloženju. Stranka je ohrabrena rezultatima nedavnih lokalnih izbora i ohrabrena je činjenicom da se njihove velike podjele na Saboru nisu razmahale. Štoviše, sve je proteklo u ozračju HDZ-ova bratstva i jedinstva. Najave da će se pokušati s rušenjem predsjednika Sanadera nisu ostvarene, dapače, njegov je govor ispraćen ovacijama. A on je najvažnijim ocijenio jedinstvo i konsolidaciju u redovima stranke, tvrdeći da u njoj svatko ima svoje mjesto i da nikoga neće isključivati. HDZ zaista misli da se približava trenutak njihova povratka na vlast. Prije godinu i pol dana pokisla Tuđmanova vojska ponovo djeluje dosta samouvjereno.

U tom povratku na vlast HDZ-u ovih dana uvelike pomažu i stranke vladajuće koalicije. Ne samo time što se i njihova vlast pokazuje neuspješnom, nego i izravno, svojim glasovima. Koalicija gubi županije, gradove i općine u kojima je nakon lokalnih izbora imala većinu. Stranke petorice svojim ručicama pomažu HDZ-u da preuzme i one jedinice lokalne samouprave u kojima sam ili sa svojim tradicionalnim partnerima ne bi mogao formirati vlast. Split s notornim Škarićem više uopće nije izuzetak.

Tako se velika nacionalna dilema: koalirati s HDZ-om ili ne, na terenu sve češće rješava pozitivno. Ako stranke vladajuće petorke ulaze u savez s HDZ-om, znači da tome ne vide nikakvih nepremostivih prepreka. Znači da između sebe i HDZ-a ne vide nikakve razlike. Takve odluke, onda, manje govore o HDZ-u, više o strankama koje se s njim hvataju u kolo.

Takvo bi se partnerstvo još i moglo razumjeti da je zasnovano na nekom ozbiljnom programu na čijoj realizaciji treba okupiti sve političke snage. Ali daleko od toga! Ni jedan od lokalnih saveza stranaka petorke s HDZ-om nema za osnovu politički program. Ne, svi su sklopljeni samo s jednim zajedničkim ciljem - dočepati se vlasti, što bolje pozicije, što više funkcije. U tome HDZ i neke članice vladajuće kaolicije pokazuju frapantnu sličnost. To je ono što ih najdublje povezuje.

Glad za vlašću potire sve principe i činjenice. Tvrdnju da se sprema za povratak na vlast, HDZ je na svome saboru podupro kritikom svojih nasljednika. Trećesiječanjsku je koaliciju optužio da nije učinila ništa kako bi riješila ogromne gospodarske i socijalne probleme Hrvatske. O tome da je HDZ deset godina stvarao tu situaciju - ni riječi. Takvo držanje ne govori o uozbiljenju. Kreatori katastrofe sada se nude kao spasitelji! I ničim ne pokazuju da su svjesni svojih ogromnih grešaka. Isto tako, vlast koja je došla na obećanju da će donijeti promjene, danas utrčava u savezništva s onima koje je trebalo mijenjati. Među njima sve je tanja razlika. Onda i nije čudo da sve češće idu ruku pod ruku. Onda i nije čudo da petorka vraća HDZ na vlast.