Večernji list: 18. 06. 2001.

75 % građana: Račan treba rekonstruirati Vladu

Vladi i dalje trojka. Raste pesimizam: 65,1 posto građana boji se budućnosti. 61,3 posto protiv gradnje spomenika domovini

"Večernjakova" lipanjska anketa o uspješnosti Vlade i potpori koju Račanova ekipa uživa u javnosti upozorava na zabrinjavajući porast pesimizma. Zabrinutost budućnošću prevladava baš u svakom odgovoru koji su ispitivači agencije "Metron" dobili prošlog četvrtka od 450 građana širom Hrvatske. Naime, 53,3 posto upitanih - što je 6,2 posto više nego u svibnju - smatra da još nismo dotaknuli dno gospodarske krize i očekuju pogoršavanje ionako teških prilika.

Pesimizam je još primjetniji kod pitanja kakvo raspoloženje prevladava među ljudima s kojima se družite. Čak 65,1 posto ispitanika reklo je da se njihovi prijatelji, rođaci, susjedi... boje da će im u neposrednoj budućnosti biti još gore. Samo 18,9 posto upitanih građana vjeruje da će se stanje uskoro poboljšati. Još prije dva mjeseca, inače, optimizam je pokazalo gotovo 10 posto više ljudi koji su tada sudjelovali u našoj anketi.

Vlada i dalje ostaje u zlatnoj sredini, jer joj većina ispitanika - 42,7 posto - daje trojku. No, ministre će vjerojatno zabrinuti to što se broj onih koji joj daju dvojku i jedinicu iz mjeseca u mjesec povećava. Tako je u svibnju ocjenu dovoljan Vladi dalo 18,7 posto ispitanika, a prošlog četvrtka 25,3 posto! Ni premijer nema razloga za zadovoljstvo, jer mu već treći mjesec za redom građani koji metodom slučajnog odabira sudjeluju u našim telefonskim anketama šalju poruku da su sve manje zadovoljni njime. Prošlog je četvrtka, naime, zadovoljstvo radom premijera Račana izrazilo 45,1 posto upitanih, dok je u svibnju zadovoljnih njegovim angažmanom bilo četiri posto više, a prije dva mjeseca - šest posto više.

Odluči li premijer Račan rekonstruirati Vladu, može biti siguran da će imati potporu javnosti. Naime, 76 posto ispitanika misli da to treba učiniti. Potporu će Vlada imati i za eventualno smanjivanje plaća državnim dužnosnicima i sucima, što podržava 66,4 posto ispitanih. No, kad je riječ o smanjenju plaća u državnim službama, potpora se naglo smanjuje za čak 23 posto. Plaće bi državnim službenicima smanjilo 43,6 posto upitanih. Protiv toga izjasnilo ih se 48,4 posto. Premijer može biti siguran i u to da eventualna gradnja spomenika domovini ne bi donijela popularnost ni njemu ni njegovoj Vladi, jer se protiv najave takve mogućnosti izjasnilo - 61,3 posto upitanih!

M. Šarić