Vjesnik: 19. 06. 2001.

Tko je zapravo obmanjivao javnost?

ANDREA LATINOVIĆ

»Tiha misa« vladala je uoči posljednjeg vikenda u nekim zagrebačkim bolnicama i ministarstvima. U javnom i državnom sektoru. Medicinske sestre, čistačice, razni državni službenici bili su u šoku, na rubu očaja i suza - nekima su platne vrećice bile tanje i do1000 kuna, nekima čak i više. Negdje su plaće obračunate prema staroj osnovici, drugdje prema novoj, nitko ne zna kako je i zašto obračunavano baš prema ovoj ili onoj, starom ili novom koeficijentu. Samo nebo zna.

»Napravili smo još veću nepravdu nego što je postojala u sektoru plaća u javnom sektoru, zbog toga što prije donošenja Vladine uredbe očito nismo napravili dovoljno simulacija koje bi pokazale kako će se kretati plaće«, trezveno je javno rekao predsjednik Sabora Zlatko Tomčić. Političar koji i inače u posljednje vrijeme pokazuje zavidnu dozu realizma i suočavanja s hrvatskom zbiljom, za razliku od većine svojih razvikanijih kolega iz, uvjetno rečeno, jačih stranaka. Čak je priznao i da se boji socijalnih nemira zbog općeg siromaštva stanovništva.

U ponedjeljak još dio institucija državne uprave nije dobio plaće. Ne samo što su mnogima drastično manje nego je i datum isplate pomaknut. Moglo se to i očekivati, jer je Vlada ionako otezala s donošenjem visine osnovice. Ali nije li nedavno sam premijer govorio kako su najave sindikata o čak 40-postotnom smanjenju plaća samo naklapanja i plašenja ljudi? »Ma, ajte, molim vas«, rekao je on. Ma ajte, premijeru, tko je zapravo obmanjivao javnost?

Vlada se socijalnih nemira ne plaši. Iz Banskih dvora poručuju da će u eventualne korekcije plaća krenuti nakon 1. rujna. Do tada će siromašni, demotivirani i prevareni ljudi valjda biti promatrani poput kunića u laboratorijima, pa će se vidjeti mogu li ljeto preživjeti ili ne.

Istodobno dok je kaos u državnim financijama potpun, a panika već zavladala zbog nedostatna punjenja proračuna, ministar financija na višednevnom je putu po zemljama Južne Amerike. Što će nam on lijepoga donijeti iz domovine Maya, Inca i Azteca? Čist zrak, šarene pončoe, specijalne vrste duhana ili čarobne instrumente? Kako bi narod sretan svirao, plesao i pušio? Dok je Crkvenac hodao putevima amazonske džungle, njegov se zamjenik pokazao pragmatičnijim i iskrenijim. Kuštrak se odvažio javno reći ono za što ministar (koji je nedavno kazao kako Hrvatska uskoro izlazi iz gospodarske krize?!) nema petlje. Prevedeno na jezik smrtnika: draga nacijo, je li država možda bankrotirala!