Večernji list: 19. 06. 2001.

Školske knjige 15 posto skuplje nego lani

Za Strugarov udžbenik odlučilo se samo 20 posto nastavnika

Roditelji i učenici zadnjega dana nastave našli su se u čudu. Dobili su popis udžbenika koje moraju kupiti za iduću školsku godinu, ime i adresu knjižare preko koje bi bilo poželjno da svom djetetu kupe knjige, njezin promidžbeni letak i uplatnicu na iznos od 100 kuna. Sve to a da nigdje nije istaknuta cijena udžbenika. U Ministarstvu prosvjete peru ruke od svake odgovornosti za to koliko će ove godine stajati knjige. Cijene su, kažu, u nadležnosti nakladnika!? No to hoćemo li paket knjiga za neki razred platiti 400 ili 500 kuna ne znaju ni oni. Cijene će, obećavaju, istaknuti do 1. srpnja, a one neće biti bitno više od lanjskih. Knjige će navodno poskupjeti najviše do 15 posto. Prevedeno u konkretne brojke: za jedan ćemo udžbenik, ovisno o nakladniku, izdvojiti od 30 do 45 kuna, a za radnu bilježnicu od 15 do 25 kuna. Najniže cijene lani je imala nakladnička kuća "Alfa". Njezin dikretor Miro Petric kaže kako unatoč poskupljenju papira i drugim troškovima neće bitno mijenjati cijene svojih udžbenika. Isto obećava i Danijel Žderić, direktor nakladničke kuće "Profil".

No, zašto se cijene knjiga još ne znaju? Odgovor je vrlo jednostavan. Cijenu udžbenika nakladnici određuju ovisno o visini naklade svakog pojedinog udžbenika. A to kako su njihove knjige prošle kod nastavnika, još im nije poznato. Ministarstvo je prvo mjesec dana kasnilo s odobravanjem novih udžbenika, pravdajući se time kako je novih naslova više od 350. Sada im treba mjesec dana da saberu te podatke.

Prema našim spoznajama, najveći nakladnik udžbenika za osnovnu školu ostala je i dalje "Školska knjiga", no naklada joj je pala oko 30 posto. Uz bok "Školskoj knjizi" nalazi se "Profil". Slijede "Alfa" i "Znanje" s upola manje udžbenika. Inače, naklade su gotovo svih udžbenika u posljednje tri godine zbog uvođenja novih naslova pale od pet do deset puta. Gledano pojedinačno, za Strugarove udžbenike iz prirode i društva za prvi i drugi razred ove se godine odlučilo tek 20 posto nastavnika. Udžbenik povijesti za peti razred osmoljetke Dinka Čuture i drugih autora, čije je povlačenje iz škola nedavno zatražio Tihomir Tonković, nadzornik za povijest, odabralo je samo devet posto učitelja. Bolje nije prošla ni razvikana "Početnica za odrasle" Julijane Matanović i Milovana Tatarina. Odabralo ju je samo oko osam posto nastavnika. Udžbenici iz matematike esdepeovca Vinka Bajrovića nisu među najbolje ocijenjenima u Hrvatskoj, ali jesu u Dalmaciji, gdje je Bajrović, čudne li podudarnosti, nadzornik za matematiku. Od 5716 učenika petog razreda u Splitu, čak će ih 4150 učiti iz Bajrovićeva udžbenika.

I. Kalogjera-Brkić