Vjesnik: 19. 06. 2001.

Završena »domaća« istraga protiv Miloševića

ZAGREB, 18. lipnja - Beogradski okružni tužitelj će vjerojatno do 1. srpnja podići optužnicu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića i trojice njegovih stranačkih kolega Nikole Šainovića, Jovana Zebića i Mihalja Kertesa, osumnjičenih za zloporabu službenog položaja.

Odvjetnici Slobodana Miloševića očekuju puštanje svoga klijenta na slobodu. »Očekujem da tužitelj ne podigne optužnicu protiv Slobodana Miloševića i o tome bi se trebalo odlučiti do 1. srpnja kad mu istječe pritvor«, izjavio je za dnevnik Blic odvjetnik Veselin Cerović, jedan od deset branitelja bivšeg predsjednika SRJ.

Milošević se sumnjiči da je poticao nekadašnjeg direktora carine Kertesa, te članove bivše vlade Šainovića i Zebića na zloporabu službenog položaja. Oni se terete da su oštetili republički i savezni proračun za 1,8 milijardi dinara (po sadašnjem tečaju 60 milijuna DEM) i 200 milijuna DEM.

Prema Cerovićevim riječima, obrana ne očekuje da će istraga protiv Miloševića biti proširena, jer je u dosadašnjem tijeku istrage »utvrđeno da u postupcima bivšeg predsjednika SRJ nema krivičnog djela koje mu se stavlja na teret«. Istraga je inače okončana prošloga petka, a predmet je u ponedjeljak proslijeđen tužiteljstvu koje će se izjasniti o podizanju optužnice.

Kao jamstvo da se brani sa slobode, Milošević je svojedobno ponudio svoje kuće u Tolstojevoj 33 i Užičkoj 34. Sud je odbio jamstvo ocijenivši da i dalje postoje razlozi zbog kojih je određen pritvor, budući da je protupravna korist za koju se Miloševića tereti višestruko veća od vrijednosti jamstva. Unatoč svemu, odvjetnici očekuju puštanje Miloševića na slobodu »kako bi se dokazalo da proces protiv njega nije političke naravi«, odnosno da sud nije pod utjecajem političkih interesa.

Član Međunarodnog komiteta za obranu Slobodana Miloševića, kanadski odvjetnik Christopher Black izjavio je za beogradski tisak da za daljnji pritvor bivšeg predsjednika nema pravnog utemeljenja te da se njegovo daljnje zadržavanje u zatvoru provodi »samo iz političkih razloga«. Isto misle i brojni ruski i bjeloruski odvjetnici u tom komitetu koji u Beogradu provodi vrlo živu aktivnost.