Vjesnik: 20. 06. 2001.

Tomčić je saveznicima okrenuo leđa

Prijevremenim izborima zaustavili bi se reformski procesi, a njima se ne bi bitno promijenio odnos snaga / Koalicija se mora konsolidirati no, ne narušava je IDS nego HSLS / Politika HSLS-a je hermafroditska, jer koketira i s desnicom i s ljevicom, a to zbunjuje građane, jer ne znaju kome su dali glas / Stabilnost koalicije narušava se i prijevremenom najavom HSS-a, umjesto HSLS-a kao strateškoga partnera SDP-a

ZAGREB, 19. lipnja - Glavna tajnica LS-a, najmanje stranke unutar petorke, Helena Štimac Radin, smatra da u politici matematika ne igra presudnu ulogu. Broj parlamentarnih ili vijećničkih mandata sasvim sigurno određuje snagu jedne stranke, ali ponekad i mala stranka može politički presuditi i potpuno promijeniti postizbornu političku sliku, što dokazuju zbivanja u Splitu, primjerice. Upravo zato nije svejedno kako će se LS ponašati unutar koalicije.

• Pretpostavljam da nećete biti »remetilački faktor« vladajuće koalicije, s obzirom na to da ste više puta isticali nužnost opstanka petorke do redovnih parlamentarnih izbora.

- Ne smatramo da petorka mora, već da bi trebala opstati. Prijevremenim izborimo došlo bi do ozbiljnog zastoja u funkcioniranju cjelokupne države, a negativne bi posljedice osjetili naši građani. Izbori ne bi bitno promijenili odnos političkih snaga. Zato je poželjnije da se odnosi unutar petorke konsolidiraju i da se postigne konsenzus o provođenju bitnih gospodarskih reformskih mjera.

• Nije li konsenzus postignut već pri sklapanju sporazuma o koaliciji?

- Dojam je građana da vladajuća koalicija ne zna točno što hoće i na koji način misli ostvariti prijeizborna obećanja, prije svega ona o gospodarskom rastu i smanjenju nezaposlenosti.

• Radi li se tek o »dojmu« ili doista postoje koncepcijski sukobi koalicijskih partnera?

- Nije tajna da unutar petorke doista postoje međusobna politička trvenja i negativna nadmetanja, koja na građane djeluju razočaravajuće. IDS je napustio koaliciju, ali nije on uzrokovao najveće napetosti unutar petorke.

• Nego tko?

- HSLS.

• Možete li objektivno prosuđivati s obzirom da ste bili među osnivačima HSLS-a, ali i među predvodnicima frakcije koja se odvojila i osnovala LS?

- U politici ne funkcioniram emotivno. Ponašanje HSLS-a naprosto je neprihvatljivo, dovodi u pitanje funkcioniranje petorke i prijeti ozbiljnoj krizi vlasti.

• Kako to možete argumentirati?

- Ne radi se samo o verbalnim ispadima pojedinih liberala. Pogledajte način uspostavljanja lokalnih vlasti. Ne mogu se unutar petorke načelno i jednoglasno zauzeti određeni politički stavovi, a na terenu djelovati protiv njih.

• No, Dražen Budiša uporno ponavlja da su lokalne stranačke organizacije autonomne u sklapanju koalicija. To je bio njegov stav i prije i nakon 3. siječnja.

- Na sastanku šestorke glasovao je za to da koalicijski partneri trebaju sastavljati vlast i na lokalnoj razini. Odluka je prihvaćena jednoglasno. Split pokazuje da se radi o strateškom političkom opredjeljenju HSLS-a: da se sjedi na dva stolca, i lijevom, i desnom. A to djeluje destabilizirajuće na aktualnu vlast. Dugoročno šteti i samom HSLS-u, ali, dakako, to je njegov problem. U Splitu se dovodi na vlast desna opcija, što će djelovati na funkcioniranje koalicije na državnoj razini. Te procese ne možemo razdvajati. Politika koju vodi HSLS pomalo je hermafroditska, a to zbunjuje građane koji više ne znaju kome su dali glas.

• Tvrdite da je HSLS iznevjerio načela liberalizma. Na čemu temeljite tu tvrdnju?

- Na njihovu koketiranju s desnicom. No, liberalnu je opciju HSLS diskreditirao i vrludanjem po pitanjima ljudskih i manjinskih prava. S temeljnim liberalnim načelima nema cjenkanja!

• Zašto mislite da SDP nije smio odabrati HSLS za svojega strateškog partnera?

- SDP je krivo procijenio, opredjeljujući se za HSLS. Najžešći se sukobi vode upravo između njih. Do greške je došlo zato što to nije bila programska koalicija, već je oformljena samo zato da bi se srušio HDZ. I zato taj savez nema dugoročnu perspektivu. • No, postignut je glavni cilj - rušenje HDZ-a, a bez HSLS to ne bi bilo moguće.

- Da, ali izostao je temeljni program što ga treba realizirati kad se osvoji vlast. Takav je program nudio Vlado Gotovac, ali on je odbijen. HSLS je bio na dnu, a Račan mu je udahnuo život.

• Po vašem je sudu i HSS nepoželjan koalicijski SDP-ov partner. Pa tko će ostati?!

- HSS se već javno promovira kao novi strateški partner. Tim preuranjenim promoviranjem SDP priznaje da je napravio grešku, a ako to priznaje, umanjuju se šanse da se u petorci odnosi konsolidiraju i da se postigne konsenzus u funkcioniranju vlasti. Uistinu se rijetko slažem s Draženom Budišom, ali doista mislim da je odabrao pravi termin nazivajući eventualni savez SDP-a i HSS-a radničko-seljačkom koalicijom.

• Prvi ste kritički progovorili o tom savezu.

- Da, jer smatram da nije moguće napraviti modernu i djelotvornu vladu lijevog centra koja bi se zasnivala na polugi SDP-HSS.

• Zašto?

- Jer je HSS tradicionalna, konzervativna stranka. Osim toga, nije partner vjerodostojan, pouzdan i korektan, kako se prikazuje. Mi smo, sjećate se, zajedno nastupali kao stranke četvorke na prijašnjim izborima i HSS ne bi imao poziciju koju danas ima, niti bi Zlatko Tomčić bio predsjednik Sabora, da nije bilo LS-a, IDS-a i HNS-a.

• Zlatko Tomčić tvrdi suprotno: da IDS-a ne bi bilo na nacionalnoj razini bez HSS-a.

- Nije važan IDS, već lista četvorke. Da je HSS izašao tada na izbore sâm, ne bi dobio toliko koliko je dobila lista četvorke, što znači da Tomčić nikada ne bi bio predsjednik Sabora.

• Što znači da se pokazao najvještijim političkim pragmatičarom?

- Što znači da je kapitalizirao sinergiju naših stranaka uglavnom za učvršćivanje pozicije HSS-a. Nakon formiranja vlasti stranke četvorke nisu nastupile zajednički unutar šestorke, zahvaljujući upravo Tomčiću. Tomčić je svojim saveznicima okrenuo leđa. Izigrana je mogućnost centrističkog bloka.

Međutim, kada u politici nekoga izigrate, račun stiže.

• A vaša pozicija u Vladi?

- Mislim da bismo zajedno s SDP-om mogli biti okosnica Vlade lijevog centra. Naše su ambicije realne: liberalna stranka koja će imati podršku osam do 10 posto liberalnog biračkog tijela. Mi bismo mogli biti jedna vrsta korektiva.

• Ali mislite da vas izgurava HNS?

- HNS još nije stranka koja bi mogla nositi težinu ambicija koje iskazuje vodstvo te stranke. U tome se razlikujemo.

• Zašto bi samo Vlada lijevoga centra bila djelotvorna?

- Iz više razloga, ali najvažniji je taj, što je strateški interes Hrvatske da se uključi u europske integracije, a takva bi Vlada najbolje korespondirala s vladama lijevog centra koje su dominantne u Europi. Osim toga, takva bi vlada najsretnije spojila gospodarski rast sa senzibilitetom za rješavanje radničkih i socijalnih pitanja, a znala bi se nositi i s rješavanjem ljudskih, manjinskih i ostalih prava koja su bitna u modernoj državi.

• Zašto to isto ne bi mogla i vlada desnog centra?

- Nositelj takve vlade može biti samo HDZ, a on se tek treba profilirati u modernu desnu stranku, neopterećenu desetgodišnjim nasljeđem.

Aleksa Crnjaković