Večernji list: 20. 06. 2001.

ZAŠTO SU PREMIJER I UŽI KABINET VLADE IZNENADA ODGODILI SINOĆNJI NASTUP NA HTV-u

Forum o Vladi bez Vlade

Premijer i potpredsjednici mislili da će u Forumu odgovarati na pitanja voditelja i gledatelja, a ne novinara koji slove kao najglasniji kritičari Vlade

Iako se još potkraj prošloga tjedna u Vladinim krugovima moglo čuti da će premijer i potpredsjednici Vlade biti gosti emisije HTV-a Forum, nastup je dan uoči sinoćnje emisije iznenada otkazan. Otkazao ga je Vladin Ured za odnose s javnošću. Premijer i uži kabinet trebali su u emisiji Forum govoriti o 500 dana Vlade i o njezinim budućim potezima, što je privuklo pozornost ostalih medija s obzirom na to da Banski dvori ovih dana najavljuju, među ostalim, i prijedlog za konsenzus unutar vladajućeg vrha, Sabora, možda i šire javnosti. Očekivanja od emisije, međutim, izjalovila su se.

O tome zašto je uži kabinet Vlade, koji čine premijer, zamjenik i dvoje potpredsjednika, otkazao već dogovorenu emisiju, postoje dvije strane priče. Glasnogovornica Vlade Aleksandra Kolarić tumači da je s HTV-om krajem prošlog tjedna dogovoreno da će premijer Račan, njegov zamjenik dr. Granić, te potpredsjednici Linić i Antunović govoriti o 500 dana dosadašnjeg mandata i o novim Vladinim potezima u emisiji u kojoj će pitanja postavljati voditelj, a kasnije i građani koji će se telefonski uživo javljati u emisiju. No u ponedjeljak je koncepcija emisije promijenjena i uži kabinet odlučio je odustati od nastupa.

Voditelj emisije Forum Tihomir Ladišić kaže nam da je u emisiju pozvao novinare: Srećka Jurdanu, Denisa Latina, Heni Erceg i Sanju Modrić. S obzirom na to da su u emisiji trebali nastupiti premijer i tri najbliža suradnika iz Vlade, Ladišić je smatrao da bi za sugovornike trebalo pozvati isto tako jak sastav koji će užem kabinetu moći parirati. Pozvani novinari bili su najdosljedniji kritičari Vladine politike, što im daje pravo i da Vladi postave pitanje, tumači Ladišić. Uživo su se u emisiju trebali javiti studenti Ekonomskog fakulteta, gdje je također trebala biti postavljena jedna kamera. Bilo je predviđeno i da studenti iznesu svoje viđenje strategije razvoja Hrvatske. Napominjući kako ne želi da se od te situacije stvori novi slučaj, dodao je tek kako pretpostavlja da je nastup užeg kabineta otkazan "zbog neslaganja s koncepcijom emisije".

Nijedna strana nije željela skandal, no nije izgledalo ni kao da bi skandal mogao biti izbjegnut. To više što je s HTV-a još u ranim poslijepodnevnim satima bilo najavljeno da će na početku emisije o svemu tome biti obaviješteni i gledatelji. U svakom slučaju, razlozi otkazivanja premijerova nastupa u Forumu bit će još jedan prilog temi o odnosima vlasti i medija, ali i o tome ima li Vlada pravo na svoju strategiju odnosa s javnošću koja možda ne želi brkati formu konferencije za novinare s usmjerenim premijerovim obraćanjem javnosti.

D. Knežević