Novi list: 20. 06. 2001.

Suđenje Abdiću seli u Karlovac

RIJEKA - Suđenje Fikretu Abdiću, za ratne zločine počinjene u BiH seli iz Rijeke u Karlovac - odlučio je Vrhovni sud RH usvojivši prijedlog Županijskog suda u Rijeci, koji je tražio određivanje drugog nadležnog suda. Saznajemo kako Abdić nije baš radosno primio odluku, ali je kao i psilikom uhićenja, kad se sam došao predati, bio razuman i prihvatio stvari onakve kakve jesu. Abdić je osobno htio da mu se sudi u Rijeci, jer smatra da je to sredina koja bi možda najbolje obavila postupak.

Abdić dosad nije iznio obranu jer je istraga vođena u njegovoj odsutnosti. Jedino putem njegova odvjetnika po službenoj dužnosti Duška Tišme, saznali smo da se ne osjeća krivim i želi što brže suđenje, uvjeren da će dokazati nevinost. Optužbe doživljava kao političko podmetanje njegovih protivnika u BiH, posebice iz kruga oko bivšeg predsjednika Alije Izetbegovića.

Pri odlučivanju o preseljenju suđenja u Karlovac imalo se prvenstveno u vidu da svih pedesetak dosad predloženih svjedoka (a sigurno će ih obrana predložiti još), živi u BiH odnosno u mjestima poput Velike Kladuše, Bihaća, Bosanske Krupe i Cazina. U tim su područjima bili i logori te sabirni centri gdje su navodno počinjena kaznena djela iz optužnice. Svim tim svjedocima mnogo je bliže i jeftinije doputovati na suđenje u Karlovac, nego u Rijeku pa je na koncu određen Karlovac kao sud najbliži mjestu počinjenja navodnih zločina i mjestu boravka svjedoka. Riječki sud je u zahtjevu obrazložio da bi se i eventualne radnje očevida, vještačenja te druge potrebne radnje lakše mogle obaviti iz Karlovca. Neslužbena, ali sigurno bitna činjenica jest i to da je riječki sud pretrpan velikim suđenjima (Norac, Gucić, Andabak, droga i slično) i da bi suci teško stigli sve obaviti u normalnim rokovima. Čak su i sami tužitelji podnoseći optužnicu, Rijeci pridodali i dokument (što je rijedak slučaj), u kojem podržavaju moguće preseljenje tog predmeta drugom nadležnom sudu.

Inače optužnicu protiv Fikreta Abdića podiglo je Više javno tužilaštvo u Bihaću 12. kolovoza 1996. godine. Prvotno je traženo izručenje Abdića i suđenje u BiH, ali je to Hrvatska odbila. Potom je odbijen i prijedlog o suđenju u Haagu, pa su tužitelji iz BiH tad odlučili predmet predati pravosuđu u Hrvatskoj. Optužnicu je u skladu s međunarodnom pravnom pomoći 5. ovog mjeseca podiglo Županijsko državno odvjetništvo iz Rijeke. Ono je prihvatilo optužnicu iz Bihaća i uskladilo pravne kvalifikacije s našim pravosudnim sustavom.

I. MIKULIČIĆ