Večernji list: 20. 06. 2001.

SUTRA PROSVJEDUJE 3000 SLUŽBENIKA

Sestre padale u nesvijest kad su primile plaće

Zdenka Gizdić, Sindikat medicinskih sestara: Ima obitelji koje su ostale bez 3000 kuna prihoda jer oba člana rade u zdravstvu

ZAGREB - Sindikati javnog sektora, koji zapošljava oko 150.000 radnika, sutra u podne organiziraju prosvjedni skup na Jelačićevu trgu zbog smanjenja plaća. Javnim prosvjedom, na kojemu organizatori očekuju najmanje 3000 ljudi, sindikati žele iskazati nezadovoljstvo zaposlenih koji su skamenjeni onim što se dogodilo s plaćama, istaknuo je Vilim Ribić, predsjednik Organizacijskog odbora prosvjeda. Osim znanstvenog sindikata koji je najavio štrajk kako bi se znanstvenici neometano mogli pojaviti na prosvjedu, ostali sindikati očekuju da će se prosvjedu priključiti službenici koji u to vrijeme ne rade.

- Jednim potezom politike prebrisan je predan i odgovoran rad većine radnika, koji će dio radnoga vremena raditi besplatno. Vlast je pokazala da je površna, brzopleta, nepromišljena i ne uvažava sindikate. Stoga mora podnijeti odgovornost za svoje propuste - istaknuo je Ribić.

Predsjednik učiteljskog sindikata Dalimir Kuba rekao je da je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić mogao utjecati na zakone kada su se izglasavali, a ne da naknadno otkriva istinu. Kuba smatra da su se Tomčić i Račan dogovorili da jedan pokaže suosjećanost, a drugi najavi izmjene za jesen kako bi utjecali na prosvjed. Andrija Puljević, predsjednik srednjoškolskog sindikata, dodao je da su u srednjim školama najviše pale plaće čistačicama - 300 kuna, a najviše porasle ravnateljima - 700 kuna. To iščitava samo kao proizvodnju poslušnika.

Zdenka Gizdić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara, ističe da su sestre gotovo padale u nesvijest kad su dobile plaće. Ima obitelji koje su ostale bez 3000 kuna prihoda jer oba člana rade u zdravstvu. U razgovoru sa zdravstvenim sindikatima Ministarstvo zdravstva ponudilo je u ponedjeljak 17 posto dodatka na plaće medicinskih sestara. Sindikati to nisu prihvatili.

Z. Gizdić objašnjava da sindikati traže cjelovit pristup plaćanju u zdravstvu i kolektivno pregovaranje, a ne parcijalna rješenja. Tajnik samostalnog sindikata u zdravstvu Dražen Managić dodao je da tom ponudom Ministarstvo pokušava odgoditi prosvjed i štrajkove u zdravstvu, ali sindikati nisu nasjeli. - Na tu ponudu odgovorili smo kako na jesen sigurno nećemo pregovarati s istom ekipom.

Radoslav Golac, predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, naveo je da traži 15 posto dodatka na plaću za socijalne radnike, slično kao što su uvedeni dodaci i u policiji. Predsjednik Sindikata zaposlenih u kulturi Ferdo Boban istaknuo je da su plaće smanjene za 30 posto zaposlenih u kulturi, i to iz grupacije majstorskih zanimanja. - Da je Vlada dopustila da sami raspodijelimo zadanu masu novca, nikome plaće ne bi pale - dodao je F. Boban.

Lj. Gatarić