Večernji list: 20. 06. 2001.

UOČI SUTRAŠNJE SJEDNICE JUGOSLAVENSKOG PARLAMENTA CARLA del PONTE ODGODILA POSJET BEOGRADU

Srbija samostalna, Milošević u Haag

Ne prihvati li se na sutrašnjoj sjednici jugoslavenskog parlamenta zakon o suradnji s Haaškim sudom, to će značiti da je "za Srbiju došao tren za vraćanje u vrijeme njezine neovisnosti iz doba Berlinskoga kongresa". Izjavio je to u Beču srbijanski ministar pravde Vladan Batić. To praktički znači kraj treće Jugoslavije i stvaranje dviju (novih?) neovisnih država Srbije i Crne Gore.

- Ma kakav raspad države, Milošević ekspresno putuje u Haag - posve drukčije gleda na sudbonosne trenutke SRJ srbijanski ministar policije Dušan Mihajlović.

Za razliku od njega, predsjednik vojvođanske Skupštine Nenad Čanak, u intervjuu ljubljanskoj Mladini, zauzima se za neovisnu Crnu Goru jer "samo neovisna Crna Gora može u zajednici sa Srbijom biti brana srpskom nacionalizmu". Prema Čankovu mišljenju, u Srbiji se ništa nije promijenilo ni poslije "petooktobarske revolucije" jer je Vojvodina i dalje okupirana a specifično je njegovo mišljenje o bivšem predsjedniku SRJ.

- Kada Milošević u Haagu odsjedi 500 godina zatvora, nakon povratka strijeljat ćemo ga - jasan je Čanak.

U svakom slučaju, sutra će jugoslavenski parlament odlučivati i o Miloševićevoj sudbini i o sudbini papirnate države SRJ. Kako sada stoje stvari, Demokratska oporba Srbije (DOS) nema dovoljno glasova da "progura" zakon o suradnji s Haaškim sudom.

Glavna tužiteljica Haaškoga suda Carla del Ponte odgodila je svoj posjet Beogradu, planiran za sljedeći tjedan. Carla del Ponte želi doći u Beograd tek kada bude jasna situacija o suradnji s ICTY-jem, jer se želi dogovoriti o konkretnoj suradnji i nema namjere dolaziti u kurtoazne posjete.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov