Večernji list: 21. 06. 2001.

ZBOG SMANJIVANJA PLAĆA U DRŽAVNIM SLUŽBAMA

Danas u 12 sati prosvjed na Jelačićevu trgu

ZAGREB - Zaposleni u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama nisu službeno najavili štrajk za danas, ali svima kojima liječnička usluga nije prijeko potrebna bilo bi najbolje da izbjegnu odlazak liječniku ili posjet bolnici u vremenu od 11 do 14 sati. Kako doznajemo, zaposleni u bolnicama masovno se spremaju na javni prosvjed protiv smanjenja plaća koji će biti danas u 12 sati na Jelačićevu trgu.

Organizatori prosvjeda očekuju najmanje 3000 ljudi, ali vjeruju da će nezadovoljnika biti puno više. Do jučer je stigla potvrda da će se prosvjedu odazvati najmanje 1100 medicinskih sestara iz svih gradova koje su ogorčene smanjenjima. Sestrama sa srednjom školom dodijeljeni su koeficijenti od 0,92 do 1,10, a s višom spremom od 1.07 do 1.20, odnosno neto plaća im je po novome od 2400 do 3000 kuna.

Prosvjedovat će zaposleni iz osnovnih i srednjih škola, s fakulteta, iz kulture i socijalnih ustanova. Prosvjedu će se pridružiti i zaposleni u Mirovinskom fondu. Jedino je na fakultetima službeno proglašen štrajk kako bi zaposleni mogli neometano doći na prosvjed. No u sindikatima tvrde da ravnatelji drugih javnih ustanova ne ometaju organiziranje prosvjeda te ne očekuju veće poteškoće u njegovoj realizaciji.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske javno je jučer podržao prosvjed, navodeći kako je u politici kreiranja plaća zaposlenih u javnom sektoru učinjen čitav niz pogrešaka koje su državu i sindikate udaljile od dijaloga. SSSH poziva Vladu da zajedno sa sindikatima analizira konkretne učinke odluke o smanjenju plaća i isprave nepravde. (ljg)