Večernji list: 21. 06. 2001.

Saborskim stražarima plaća 1800 kuna manja

Tajnicama parlamentarnih odbora plaća ovisi o tome koliko će odbor imati sjednica, iako one na to ne mogu utjecati

Saborski stražari nisu padali u nesvijest kad su ovih dana dobili plaće, kao što je bilo s nekim medicinskim sestrama, samo zato što su muškarci. No, šok je bio jednak. U platnim je vrećicama bilo oko 1800 kuna manje nego mjesec prije, što znači da su im plaće pale od 30 do 40 posto, a ne sedam posto, kako se najavljivalo. No, drugi je šok uslijedio kad se otkrilo da plaće nisu pale svima, već su nekima i skočile od dvije do četiri tisuće kuna! S obzirom na to da je parlament mala zajednica zaposlenih, u kojoj svatko zna svakoga, teško prolaze objašnjenja da su skokovi plaća uvjetovani školskom spremom, posebnim zalaganjem ili stručnošću. Kad je riječ o saborskoj straži i službi za praćenje sjednica, neslužbeno je otvorena još jedna dimenzija problema. Njih četrdesetak, naime, u parlament su došli početkom devedesetih, pa je opći zaključak da je takvo smanjivanje plaća politički uvjetovano.

Smanjivanje plaća ne bi izazvalo toliko nezadovoljstvo, jer svi uzimaju u obzir to što je država u teškom stanju, da se nije dogodilo da su novom sistematizacijom radnih mjesta neki profitirali. Tako je, na primjer, uspostavljeno novo radno mjesto savjetnika pri klubovima zastupnika, kojima pripada koeficijent 2,5 i plaća od, ovisno o radnom stažu, oko 7000 kuna. Savjetnici su postali ljudi koji su i dosad opsluživali klubove, a na ovaj su način "nagrađeni". Voditelj ureda pri službi radnih tijela u Saboru, što je svojevrsni šef kadrovske službe ima koeficijent 3, što ugrubo donosi oko 12 tisuća kuna plaće. Inače, osoba je na tom mjestu do sada primala oko šest tisuća kuna. Savjetnici u Tajništvu Sabora s novim koeficijentom od 1,8 imaju oko 5500 kuna. Najviše je negodovanja izazvala vijest da je šef službe izvješća u Saboru dobio koeficijent tri i plaću koja je vrlo blizu 10.000 kuna. Izvješća su, inače, interno glasilo u kojem se objavljuju saborske rasprave! Nezadovoljstvo saborske straže dodatno je poraslo i kad se vidjelo da se po novoj sistematizaciji za mjesto njihova zapovjednika traži srednja stručna sprema, što objašnjavaju time da se želi zadržati čovjeka koji je po struci SSS konobar.

Osim toga, stražarima i službi praćenja sjednica, koji u Saboru za vrijeme sjednica rade od sedam ujutro do kraja sjednice, a smiju otići tek sat vremena nakon što zadnji čovjek iziđe iz parlamenta, priznaje se samo 40 prekovremenih sati mjesečno. To je maksimalno 700 kuna. Od ovoga mjeseca službenicima u parlamentu ukinuta je i naknada za topli obrok, koja je iznosila oko 300 kuna... Priča o saborskoj straži samo je detalj, jer nezadovoljstvo prožima i tajnice parlamentarnih odbora, čija konačna plaća ovisi o tome koliko će odbor imati sjednica. One, pak, na to uopće ne mogu utjecati, jer sjednice prema potrebi sazivaju saborski zastupnici koji predsjedaju odborima.

Mladenka Šar