Večernji list: 21. 06. 2001.

NOVI PODACI O MASOVNIM GROBNICAMA U SRBIJI

Leševi s Kosova spaljivani u srpskim tvornicama

BEOGRAD - S Kosova je u Srbiju dovezeno između 2.000 i 2.500 leševa! Neki od njih spaljeni su u dvjema ili trima velikim srpskim tvornicama a najveći broj ukopan je kod Centra za obuku specijalnih postrojbi srbijanskog MUP-a u Batajnici.

To je izjavio Dragan Vitomirović, vlasnik Timočke kriminalističke revije, bivši inspektor službe državne sigurnosti, čovjek koji je prvi objavio da postoje masovne grobnice u Srbiji. Prema njegovim riječima, MUP zna za sve lokacije u Srbiji na kojima su leševi, što je, neizravno, priznao i ministar policije Dušan Mihajlović. Naime, u Beču je izjavio da je "u Srbiji otkrivena i treća masovna grobnica". Prema procjenama u Srbiji, policija sada "dozirano" otkriva gdje su masovne grobnice kako bi se smanjio šok stanovništva zbog zločina koje su činile srpske paravojne i druge oružane snage na Kosovu. O tenzijama u Srbiji nakon otkrivanja ovih grobnica najbolje govore riječi potpredsjednika srbijanske Vlade Žarka Koraća.

- Važna rasprava koja bi se danas trebala održati u saveznom parlamentu o suradnji s Haaškim sudom u sjeni je otkrivanja leševa na mnogim prostorima u Srbiji - izjavio je Korać uz opasku da se "netko jako boji tih leševa".

Tijela iz masovnih grobnica na Kosovu vađena su uglavnom rovokopačima. Među njima je, tvrdi Vitomirović, 70 posto leševa žena, djece između devet i 13 godina, te staraca, a najmanje je onih u uniformi UČK.