Vjesnik: 25. 06. 2001.

Počinje suđenje Norcu i »gospićkoj skupini«

Istodobno s početkom suđenja na riječkom Trgu Republike Hrvatske započet će miran prosvjed

RIJEKA, 24. lipnja - U ponedjeljak u 9 sati na Županijskom sudu u Rijeci započinje suđenje umirovljenom generalu Mirku Norcu i još četvorici Gospićana, optuženima za ratni zločin počinjen na gospićkom području potkraj 1991. godine.

Prema Vjesnikovim informacijama, suđenje će najvjerojatnije početi sa zahtjevom za izuzećem sutkinje Ike Šarić i njezina Sudskog vijeća, ali možda i čitava riječkog Suda. To znači prekid rasprave na najmanje tjedan dana. Osim izuzeća predsjednice Sudskog vijeća, moglo bi se zatražiti i izuzeće tužitelja.

U tom bi slučaju rasprava bi bila odgođena na dulji rok. Iz sudske je prakse poznato da se takvi potezi povlače kako bi se rasprava što više otegla, a optuženi bili pušteni iz pritvora da se brane sa slobode.

Petoricu osumnjičenih u »gospićkom slučaju« branit će osam odvjetnika iz Zagreba i Rijeke. Norca zastupaju Ivan Kern iz Zagreba i Tomislav Sabljar iz Rijeke, a navodno bi taj tim mogao biti pojačan s još jednim odvjetnikom. Tihomira Oreškovića brane Zagrepčani Bosiljko Mišetić, Željko Olujić i Željko Dumančić. Oreškovića je u istrazi branio riječki odvjetnik Velimir Došen, koji je u jednom trenutku branio čak četvoricu osumnjičenih Gospićana od kojih su trojica puštena iz pritvora i oslobođena optužbe.

Došen je potom preuzeo obranu Milana Čanića, koji se najprije pojavio kao svjedok u »gospićkom slučaju« da bi potom i on bio osumnjičen, pritvoren i optužen, zajedno s Norcem. Riječki odvjetnik Milenko Škrlec brani Stjepana Grandića, koji je prvotno bio saslušan kao zaštićeni svjedok, a potom pritvoren i optužen. Ivana Rožića branit će Riječanin Mirko Ružić, bivši načelnik PU primorsko-goranske.

U tom procesu, interese žrtava zastupat će odvjetnici Anto Nobilo i Slobodan Budak iz Zagreba, te Riječanin Ljubiša Drageljević. Od njih trojice najviše je o gospićkim žrtvama u javnosti, do sada, govorio Slobodan Budak, kojemu su navodno stoga minirali kuću u Karlobagu.

Kad se izredaju sva traženja izuzeća, najprije bi trebalo svjedočiti desetak ljudi o tzv. smrtonosnom sastanku u Gospiću na kojem je, navodno, dogovorena likvidacija određenog broja civila s gospićkog područja.

Istodobno s početkom suđenja, na riječkom Trgu Republike Hrvatske započet će miran prosvjed protiv toga sudskog procesa. Prosvjed organizira Središnji nacionalni stožer za obranu digniteta Domovinskog rata. Očekuje se da će se okupiti 1500 ljudi, a dolazak su najavili i predsjednik Nacionalnog stožera pukovnik Mirko Čondić, umirovljeni generali, sinjski alkari, senjski uskoci, izaslanstvo Stožera Ličko-senjske županije....

Prosvjed će započeti paljenjem svijeće pred zgradom riječkog Suda što će učiniti tridesetak stopostotnih invalida Domovinskog rata. Predsjednik Županijskog stožera Mile Bjondić nam je rekao da će se u suradnji s PU primorsko-goranskom sve učiniti da se spriječi bilo kakav incident, a ako do njega i dođe, počinitelji će biti identificirani, jer će se sve bilježiti kamerama. Istaknuo je da je cilj skupa upozoriti javnost da je neprihvatljivo da se sudi ljudima koji su iznijeli Domovinski rat.

Damir Herceg