Vjesnik: 25. 06. 2001.

Bivša je vlast dodjeljivala državljanstvo kriminalcima, a sadašnja - balerinama

U postupku revizije ustanovit će se jesu li zakonita rješenja o dodjeli državljanstva od 1996. do 2000., jer je za ranija nastupila zastara / Nezakonita rješenja MUP može poništiti, a može se i otvoriti pitanje odgovornosti ministara koji su ih potpisali

ZAGREB, 24. lipnja - Institut dodjele hrvatskog državljanstva strancima neće biti ukinut, ali će se podrobnije urediti novim Zakonom o hrvatskom državljanstvu čija je izrada pri kraju, potvrdila je glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

Izmjene Zakona najavljene su nakon što su se pojavili podaci o zloporabi tog instituta i dodjele državljanstva strancima koji to ne bi mogli dobiti ni prema kojoj osnovi, osim »milošću vladara«. Javnost se zgrozila, jer su državljanstvo »zbog osobitih zasluga za Hrvatsku« dobili i osvjedočeni kriminalci. Prema podacima koje je iznio ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, od 6521 stranca koji su u prošlih deset godina dobili hrvatsko državljanstvo bilo je i oko 250 kriminalaca.

Dodjela hrvatskog državljanstva strancima ovisila je samo o diskrecijskoj ocjeni ili dobroj volji ministra unutarnjih poslova. Najviše preporuka u vrijeme vlasti HDZ-a bilo je iz ministarstava obrane, unutarnjih i vanjskih poslova i iz Ureda Predsjednika Republike. Najviše rješenja potpisali su bivši ministri unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i Ivan Penić.

Institut dodjele državljanstva strancima i članak 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je to regulirano, nisu upitni, smatra glasnogovornica MUP-a. Stoga se taj institut neće ukidati, ali će primjena biti podrobnije regulirana u novom zakonu. Jedna od mogućih varijanti promjene slična je provedenoj promjeni u Zakonu o unutarnjim poslovima u kojem je izričita ovlast ministra da odobrava prisluškivanje stavljena pod nadzor tročlane komisije koju čine tri istaknuta nestranačka pravnika. Ministar Lučin nema ništa protiv takva razvlašćivanja, rekla je Bardić.

Ministar Lučin u godinu i pol nije dao nijednu preporuku za dodjelu hrvatskog državljanstva strancu, ali je na preporuku drugih ministara potpisao šezdesetak rješenja prema članku 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Najviše preporuka dala su ministarstva kulture, te prosvjete i športa, a među strancima kojima je Lučin dodijelio državljanstvo, najviše je sportaša i balerina, tvrdi Zinka Bardić.

Što se tiče poništenja rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova postupilo je prema Zakonu o općem upravnom postupku. Revizija, koja je pri kraju, ustanovit će se jesu li zakonita rješenja o dodjeli državljanstava od 1996. do 2000., jer je za ranija nastupila zastara. Ako su nezakonita, MUP ih može poništiti, a može se otvoriti i pitanje odgovornosti ministara koji su ih potpisivali. (Hina)