Vjesnik: 25. 06. 2001.

Milošević traži da mu se u zatvor prokrijumčari otrov?

LONDON, 24. lipnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Slobodan Milošević razmišljao je o samoubojstvu kako ostatak života ne bi morao provesti u zatvoru, tvrdi londonski Sunday Times, pozivajući se na izvore u Beogradu.

Dužnosnici u beogradskom zatvoru u kojem je Milošević čuli su putem prislušnih uređaja smještenih u njegovoj ćeliji kako Milošević pokušava nagovoriti prijateljicu svoje supruge Mire Marković da mu u zatvor prokrijumčari otrov. Prijateljica je kasnije opomenuta da joj prijeti dugačka zatvorska kazna, ako pomogne Miloševiću da se ubije.

Znajući za njegovu depresiju i obiteljsku povijest (oboje roditelja mu se ubilo) zatvorski čuvari drže ga budno na oku. Miloševićevi prijatelji i politički suradnici tvrde da su primijetili kako mu od zatvaranja stalno opada duševna i fizička kondicija.

Sunday Times također javlja i o nekoliko očajničkih i bezuspješnih pokušaja spašavanja Miloševića. Navodi se tako da je njegova supruga Mira Marković prošli tjedan pokušala organizirati narodni ustanak, kako bi ga se spasilo od slanja u Haag. Živadin Jovanović, bivši ministar vanjskih poslova, otputovao je pak u Libiju, u pokušaju da nagovori pukovnika Gadafija na intervenciju i da Miloševiću, možda, ponudi azil.

Kako javlja list Sunday Telegraph, Milošević još nije proučio haašku optužnicu koja mu je, prije nekoliko tjedana, ostavljena na vratima ćelije.

Promatrači očekuju da će haaška tužitelja Carla del Ponte svoje napore sada usmjeriti na hvatanje Radovana Karadžića i Ratka Mladića, za koje se vjeruje da bi mogli pružiti ključne dokaze protiv Miloševića.

Jasna Zanić Nardini