Večernji list: 25. 06. 2001.

AKO ŽELI USPJEH DONATORSKE KONFERENCIJE ZA SRJ, BEOGRAD DO PETKA, 29. LIPNJA MORA IZRUČITI RATNE ZLOČINCE

Zločinci u Haag - dolari u Beograd

U petak, 29. lipnja održava se donatorska konferencija za SRJ, a dotad netko od 16 optuženih za ratne zločine koji su u SRJ mora biti iza rešetaka Haškog tribunala (ICTY-a). Tko će to biti - pitanje je na koje očekuje odgovor ne samo ICTY već i cijela Srbija.

Kandidata ima dosta, a prema podacima iz zatvora u Shevingenu, na prvom je katu priređeno čak sedam soba koje čekaju prve stanare! To upućuje na podatak da Slobodan Milošević nije jedini "kandidat" koji bi ovog tjedna trebao iskoristiti kartu u jednom smjeru za put u Den Haag.

Bivši predsjednik SRJ S. Milošević prvi je predsjednik neke države koji je tijekom svog mandata osuđen za ratne zločine i, po svemu sudeći, bit će i prvi (bivši) predsjednik neke zemlje koji će biti zatočenik Haaškog suda.

Uredba o suradnji s ICTY-jem stupila je na snagu jučer, a kako je postupak prema zahtjevima Hašakog suda hitan (članak 5.), to znači da se "odmah, a najkasnije u roku od tri dana" moraju poduzeti određene mjere ili "ispuniti zahtjev Međunarodnoga kaznenog suda". Praktično, vlasti u Beogradu sad nemaju nikakvih objektivnih razloga ili zakonskih smetnji da okrivljene ne izruče danas, a to se moglo učiniti i jučer! Zbog toga je i nejasna rečenica premijera Srbije Zorana Đinđića da će Milošević biti izručen Haagu "u roku od 15 do 20 dana". Prema nekim procjenama, riječ o tome da SRJ najprije želi od donatorske konferencije osigurati ekonomsku pomoć, a onda će, u znak zahvalnosti, izručiti Miloševića.

To će, međutim, biti teško ostvarivo jer je glasnogovornica ICTY-a Florence Hartman jučer izjavila da će tribunal "svoj sud o suradnji Beograda s ICTY-jem dati tek kad vidi rezultate te odluke". Točnije, kad pred vratima haaškog zatvora stane automobil u kojem je Slobodan Milošević ili netko drugi od 16 optuženih koji su na području SRJ. Dok se to ne dogodi, pod velikim je upitnikom ne samo pomoć SRJ nego i održavanje donatorske konferencije. Drugim riječima: najprije zločinci u Haag, a onda pomoć.

U Beogradu zasad na odluku o izručenju državljana SRJ sudu u Haagu žestoko reagiraju samo članovi Miloševićeva SPS-a i JUL-a njegove supruge Mire Marković. Oni od sutra najavljuju žestoke prosvjede, a potpredsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavljuje kako je prihvaćanjem uredbe "službeno otvoren lov na Srbe u Jugoslaviji".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov

Tko mora u Haag

BEOGRAD - Prema uredbi koju je prihvatila jugoslavenska vlada, srbijanske vlasti hitno bi morale uhititi predsjednika Srbije Milana Milutinovića i, pod optužbom za ratne zločine, izručiti ga Haaškom sudu!

Uz Milutinovića, na haaškome je popisu bivši predsjednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević, aktivni visoki oficir VJ pukovnik Veselin Šljivančanin, doskorašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i ministar obrane Dragoljub Ojdanić, general i bivši zapovjednik 72. elitne brigade VJ Mile Mrkšić, kapetan Miroslav Radić, bivši ministar policije Vlajko Stojiljković, potpredsjednik vlade SRJ Nikola Šainović, tu je i Milan Martić, bosanski Srbi Radovan Stanković, Dragan Zelenović... (M.N.)

Sutra odlazi Milošević?

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević mogao bi već u utorak biti poslan u Den Haag i predan Međunarodnom sudu za ratne zločine, tvrdi Observer. Britanski tjednik poziva se na izjavu zamjenika premijera Miroljuba Labusa koji je rekao da će Milošević i drugi optuženi za ratne zločine uskoro biti isporučeni Međunarodnom sudu. "Radi se još samo o danima", izjavio je Labus. "Tko je optužen, mora u Den Haag, tu dvojbi više nema." (žt)

Crnogorci se preispituju

PODGORICA - Podgorički partner Beograda u federalnoj vlasti, u Crnoj Gori inače oporbena, prosrpska Socijalistička narodna partija najavila je da će idućih dana preispitati svoje sudjelovanje u saveznoj vlasti. Razlog: DOS, koji u saveznoj vladi ima nekoliko ministara, protiv njihove volje donio je podzakonski akt o suradnji s Haagom koji podrazumijeva izručenja, čemu se SNP uporno do kraja protivio. Savezni ministri iz SNP-a nisu sudjelovali na sjednicama.

Lider SNP-a Predrag Bulatović izjavio je kako ne želi "ulogu Slovenaca i Hrvata u razbijanju Jugoslavije", ali da je njihova pozicija statista u federalnoj vlasti ponižavajuća i neodrživa, kao što je neodrživa i "ovakva kakva je federacija Crne Gore i Srbije". Upozorio je da bi najnoviji postupak DOS-a mogao rezultirati nestankom savezne države i ojačati argumente crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića.

O. Obradović