Večernji list: 25. 06. 2001.

SABORSKI ZASTUPNICI TRAŽE JOŠ 500 KUNA ZA PODSTANARSTVO

Službenicima ukinut topli obrok - političarima ostao

Među onima kojima su plaće skočile nema nikoga tko je zaposlen za vrijeme HDZ-a

Nezadovoljstvo koje ključa u Saboru od 7. lipnja, kad su podijeljena nova rješenja o radnim mjestima i koeficijentima, uglavnom se iskazuje anonimno. Pročulo se da među zastupnicima ima onih koji smatraju da je bolje u drugoj rundi dio zaposlenih staviti na raspolaganje, a to znači biti korak od burze nezaposlenih.

Zaposleni u državnoj upravi i javnim službama ovaj mjesec nisu dobili naknadu za topli obrok, koja iznosi oko 300 kuna. Pretpostavljaju da to znači da im je ukinuta. No oni koji odlučuju o njihovim plaćama tu naknadu dobivaju na temelju Zakona o državnim dužnosnicima. Za razliku od službenika, učitelja, medicinskih sestara... dužnosničke su plaće u prosjeku oko 15.000 kuna.

Veća plaća i uz manju spremu

Nadalje, zamijećeno je i da su službenici koji imaju jednake uvjete (stručnu spremu, godine staža...) dobili različita rješenja. Tako su administrativne tajnice s više od 20 godina staža podijeljene u dvije skupine - s koeficijentom 0,80 i 1,10. U kunama to znači da je prvima bruto plaća jedva 4000 kuna, a drugima iznad 5000 kuna. Tajnicima parlamentarnih odbora koeficijent se pak određuje ovisno o broju sjednica koje odbor godišnje održi. No u primjeni ima odstupanja. Tako npr. tajnik Odbora za predstavke i pritužbe ima privremeno rješenje s koeficijentom 2,50, što ne bi bio problem da Odbor godišnje održi više od 20 sjednica. Problem je što ih ima manje od 10, a uz to ide koeficijent - 2. Veći koeficijent donosi pak brutoplaću od oko 10.000 kuna, a manji oko 8000 kuna!

Nekim službenicima priznata je viša stručna sprema, bez obzira na to što ne zadovoljavaju tri uvjeta iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima: da su na dan stupanja Zakona na snagu (26. listopada 1994.) zatečeni na radnom mjestu za koje se traži za stupanj viša stručna sprema, da u tom trenutku imaju više od 20 godina staža te su do 26. travnja 1996. položili potreban državni ispit. Sad je npr. za posao više administrativne tajnice predsjednika i potpredsjednika Sabora određen koeficijent 1,20. Po zakonu on ide uz VŠS. Problem je, čuli smo od službenika u Saboru, što osoba na tome mjestu ima srednju stručnu spremu i ne ispunjava sva tri zakonska preduvjeta za priznavanje višeg stupnja stručnosti. No zahvaljujući koeficijentu i uvećanjima od 0,5 posto za godinu radnog staža, plaća joj je veća od one koju imaju službenici s fakultetskim diplomama i do 10 godina staža...

Radno mjesto - savjetnika pri klubu zastupnika

Dok je većini plaća pala za tridesetak posto, nekolicina je dobila višestruka povećanja zahvaljujući rješenjima za radna mjesta kojih u dosadašnjoj sistematizaciji nije bilo: savjetnici pri klubovima zastupnika ili Tajništvu Sabora... Mlađe ljude koji su u Saboru zaposleni u zadnjih 10 godina dodatno frustrira to što među onima kojima su plaće skočile nema nikoga tko je zaposlen u tom razdoblju. U tome vide element političke podobnosti, s obzirom na to da su nova radna mjesta s višim koeficijentima dana ljudima koji su u Saboru radili prije dvadesetak godina.

Ovih se dana u Saboru čulo i kako zastupnici kojima parlament plaća podstanarske stanove upozoravaju mjerodavne službe da 2500 kuna nije dovoljno za pokrivanje tih troškova, te sugeriraju da se taj iznos podigne za 500 kuna! Da podsjetimo, Sabor je početkom godine odlučio plaćati zastupnicima podstanarstvo i režijske troškove, kako bi se smanjili preveliki hotelski računi. Utvrđeno je tada da će za svakog zastupnika podstanara proračun izdvojiti najviše 2500 kuna na mjesec.

Privremena rješenja protuzakonita

Lipanjska rješenja saborskim službenicima privremena su. Prema nekim tumačenjima, zbog toga su i protuzakonita. Trebao im je, naime, prethoditi novi pravilnik o stručnoj službi, koji još nije donesen. Rješenja su usto i antedatirana. Zaposlenima su podijeljena 7. lipnja, a na njima je datum - 30. travnja.

Mladenka Šarić