Novi list: 26. 06. 2001.

LEO MANDEKIĆ, PREDSJEDNIK ŽV HSP-1861. PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE O OKRUGLOM STOLU U ORGANIZACIJI GOETHE INSTITUTA:

Paraga i HSP godinama zastupali cjelovitu BiH

lz kronologije iz rada Dobroslava Parage i HSP-a vidljivo je da se stranka žestoko suprotstavljala Tuđmanovoj politici u BiH

Potaknut izjavom gospodina Miljenka Jergovića na okruglom stolu u organizaciji Goethe instituta u Zagrebu 11. lipnja gdje spominje, citiram: “da su jedini antituđmanovski stav u doba rata u BiH imali Vlado Gotovac, Mika Tripalo, Mesić i Manolić”, u ime istine moram reagirati u još jednom, nadam se ne uzaludnom, pokušaju da zaboravne podsjetimo na neke fakte.

Pa vezano za BiH, sjetimo se ukratko kronološki što je to ponovno zaboravljeni Dobroslav Paraga i HSP (danas HSP-1861) činio uoči i za vrijeme rata u BiH.

- 26. rujna 1991. godine na konferenciji za novinarstvo, posvećenoj ubojstvu Ante Paradžika, naglašeno je da je dopredsjednik HSP-a ubijen jer je cijela stranka počela smetati dogovorima Tuđmana, Kadijevića i Miloševića.

Pismo svjetskim političarima

- 15. prosinca 1991. godine u povodu Dana prava čovjeka, predsjednik HSP-a D. Paraga uputio pismo papi Ivanu Pavlu II., kardinalu Kuhariću, biskupu Deutschu, imamu Omerbašiću, gospođi Margaret Thatcher, američkom Kongresu, parlamentima Kanade, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije, hrvatskim oporbenim strankama i domaćoj i svjetskoj javnosti. U pismu se rezimira kampanja protiv HSP-a i HOS-a, kojom je režim u Hrvatskoj praktično uspostavio diktaturu kako bi proveo dogovore sa srbijanskim agresorom.

- 20. veljače 1992. godine objavljena rezolucija HSP-a o cjelovitosti BiH.

- 19. ožujka 1992. godine D. Paraga i D. Perinović, koordinator HSP-a za Bosnu, primljeni kod predsjednika vanjskopolitičkog odbora Bundestaga dr. Hansa Sterckena u Bonnu.

- 24. ožujka 2001. godine na konferenciji za novinare HSP se izjasnio protiv kantonizacije BiH.

- 3. svibnja 1992. godine objavljen je apel HSP-a da se iz četničkog zatočeništva oslobodi Alija Izetbegović predsjednik Predsjedmštva BiH, te da se priđe obrani BiH.

- 13. svibnja 1992. godine HSP uputio je pismo Hrvatima BiH s pozivom da podrže legaInu vlast kojoj je na čelu A. Izetbegović, te da se stave na raspolaganje u obrani ove zemlje. Osuđeni su dogovori Karadžića i Bobana, napravljeni po direktivi KOS-a.

- 10. lipnja 1992. godine na tiskovnoj konferenciji HSP-a D. Paraga optužio je Tuđmana za kršenje Povelje UN-a i miješanje u unutarnje poslove druge suverene države zbog njegove politike prema BiH.

- 14. lipnja 1992. godine na tiskovnoj konferenciji HSP-a D. Paraga optužuje Tuđmana za pregovore s Miloševićem i stvaranje tajnih sporazuma.

- 17. srpnja 1992. godine na tiskovnoj konferenciji HSP osudio postupke Mate Bobana i naglasio da je njegova djelatnost koordinirana iz Zagreba, te to vodi izjednačavanju Hrvatske sa Srbijom.

- 10. srpnja 1992. godine HSP BiH uputio proglas kojim podržava cjelovitost i nedjeljivost BiH, te poziva postrojbe HOS-a da se čvrsto stave pod zapovjedništvo i u okvire jedinstvene Armije BiH.

Likvidacija Kraljevića

- 9. kolovoza 1992. godine u zasjedi u Kruševu kraj Mostara likvidiran zapovjednik HOS-a u BiH Blaž Kraljević i njegava pratnja, sedmorica časnika HOS-a. Ovaj atentat izveden je po nalogu režima kako bi se razbio HOS u Hercegovini, te kasnije izazvao rat s muslimanima na ternelju dogovora u Karađorđevu.

- 28. rujna 1992. HSP-a podnio krivičnu prijavu Vojnom sudu u Splitu protiv osoba koje drži odgovornim za ubojstvo generala Kraljevića i njegove pratnje.

- 16. studenog 1993. donijela je kohlberghauška deklaracija HSP-a kojom se daje temelj suradnje Muslimana-Bošnjaka i Hrvata u zajedničkoj borbi protiv agresije.

- 26. veljače 1994. D. Paraga je uputio pismo predsjedniku Albanije Salihu Berishi u povodu posjeta Tuđmana toj zemlji. U pismu se naglašava da Tuđman vodi politiku suradnje sa srbijanskim režimom, te da stoga treba i u tom svjetlu sagledati njegov posjet Albaniji.

- 19. ožujka 1994. godine na konferenciji za novinarstvo HSP-a izraženo je zadovoljstvo postizanjem Washingtonskog sporazuma koje stranka tumači kao borbu za cjelovitu BiH. Naglašeno je da se radi o kapitulaciji krive i izdajničke politike Tuđmana na podjeli BiH. HSP uputio je donaciju Novoj Biloj, a novac su skupili australski pravaši u Sydneyju.

Dan kada su hadezeovci šutjeli

- 29. ožujka 1994. godine Izvješća Hrvatskog sabora prenijela su govor D. Parage na saborskom zasjedanju u kojemu je predsjednik HSP-a naglasio da se Washingtonski sporazum moglo imati bez Washingtona, te osudio Tuđmanovu politiku diobe BiH. Ovo obraćanje Hrvatskom državnom saboru kasnije je postalo poznata pod nazivom “Dan kada su hadezeovci šutjeli”.

- 12. travnja 1994. godine HSP prosvjeduje što se medijski prostor daje osobama koje se predstavljaju u ime HSP-a, a daju podršku ministru obrane RH Gojku Šušku koji je izvršavao tzv. državnu politiku Tuđmana u BiH, što je rezultiralo političkim atentatima i likvidacijom pripadnika i najviše časnika HOS-a. Istovremeno Hrvatskom državnom saboru je upućen zahtjev za provođenjem parlamentarne istrage nad predsjednikom RH Tuđmanom, jer je sam, u obraćanju Klubu zastupnika svoje stranke u Saboru priznao da je naredio miješanje u stvari druge države (BiH) i provodio stranačku politiku u drugoj zemlji preko ministra obrane.

- 14. srpnja 1994. HSP predlaže da oporbene parlamentarne stranke u svojoj rezoluciji o Unproforu dodaju odredbe o odgovornosti hrvatske vlasti za neučinkovitost snaga UN-a i zahtjev za raspravom o stanju hrvatske vojske. Naglašeno je da se nikako ne smije dozvoliti razdvojeno gledanje na situaciji u BiH i RH, jer su obje zemlje žrtve iste agresije i imaju zajednički interes obrane. HSP-a posebnom izjavom pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH kojom se odbija predložena podjela ove zemlje.

- 15. srpnja 1994. godine D. Paraga uputio je pismo predsjedniku Turske gosp. Sulejmanu Demirelu koji dolazi u posjet Hrvatskoj, gdje ga upozorava da će posjetiti HDZ-ov jednostranački Sabor, budući je došlo do raskola zakonodavnog tijela, te da su akteri instaliranog Sabora protagonisti politike koja je dijelila BiH.

Beskompromisnost u borbi protiv podjele BiH

- 26. rujna 1994. godine D. Paraga u pismu A. Izetbegoviću objašnjava razloge zbog kojih je Tuđmanov režim zabranio HSP i rezimira djelatnost stranke od početka agresije u BiH. Glavni razlog pokušaja uništenja HSP-a je njena beskompromisnost u borbi protiv podjele BiH, a što provodi Tuđmanov režim u suradnji s agresorom i režimom Miloševića u Srbiji.

- 29. listopada 1994. godine upućeno je javno pitanje Nikici Valentiću, premijeru RH oko instaliranja Mate Bobana, šefa marionetskog hadezeovskog režima u Hercegovini, u naftnoj kompaniji INA, itd. itd.

Ovo je prikaz samo djelića aktivnosti današnjeg HSP-a 1861. vezano za susjednu nam državu. Objektivnom čitatelju vidljiva je razlika između ove stranke i današnje vlasti, a da ne govorim o današnjem HSP-u kojeg vodi Tuđmanova marioneta Ante Đapić.