Večernji list: 26. 06. 2001.

BEOGRAD SMATRA DA U HAAG TREBAJU IĆI "SAMO GLAVNI KRIVCI"

Milošević po "ubrzanom postupku"

Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević mogao bi, mimo procedure koju predviđa Uredba o suradnji s Haaškim sudom (pravo na žalbu), biti izručen Haagu prije početka Donatorske konferencije sazvane za 29. o. m.! Razlog za to u tome je što SAD svoje sudjelovanje na konferenciji (i 155 milijuna dolara pomoći) uvjetuje Miloševićevim izručenjem Haagu.

Ovo u Beogradu nitko (još) nije potvrdio, ali savezni ministar pravde Momčilo Grubač nije ni demantirao takvu mogućnost na izravno pitanje - hoće li Milošević prije petka biti u Haagu?

- Mi ćemo zahtijevati da se Haagu izruče samo glavni krivci za ratne zločine, a to su oni do sada optuženi. Ostalima bi se moglo suditi i u SRJ, odnosno onda kada naši sudovi postanu neovisni - rekao je Grubač.

Na najavljenu mogućnost Miloševićeva izručenja Haagu do 29. o. m. žestoko su reagirali iz odvjetničkog ureda "Fila" koji, uz devet drugih odvjetnika, zastupa Slobodana Miloševića. Odvjetnik Zoran Jovanović iz ureda "Fila" izjavio je Tanjugu da Milošević nikako ne može biti izručen Haagu prije idućeg vikenda jer je na njegovo izručenje uložena žalba, a pred Ustavnim sudom pokrenuto je i pitanje neustavnosti Uredbe o suradnji s Haaškim sudom. Miloševićevi odvjetnici zatražili su da se "privremenom mjerom suspendira Uredba do konačne odluke Vrhovnog suda".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov