SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 26. lipnja 2001.

STRANKA PRAVA I DALJE BEZ PRAVA

Prigodom 140. obljetnice osnutka Stranke prava na dan 26. lipanj 1861. kada je Otac domovine dr. Ante Starčević održao u Hrvatskom Saboru svoj najznamenitiji govor protiv hrvatskog sužanjstva u austrijskoj Monarhiji, dužni smo podsjetiti cjelokupnu hrvatsku javnost da vlada premijera Račana nije godinu i pol dana nakon preuzimanja vlasti ispravila nepravde Tuđmanovog nasilja nad strankom prava, koja je nelegalno oduzeta prije punih osam godina kao najoštriji i najargumentiraniji kritičar HDZ-ove politike instaliranja nedemokratskog političkog sustava u Hrvatskoj i pogrešne politike prema BiH.

Premda koalicioni partneri u sadašnjoj vlasti izvanredno dobro znaju da je Tuđman počinio ordinarno pravosudno nasilje nad Strankom prava i parlamentarnom demokracijom, instalirajući bez ikakvog pravnog pokrića svoje vazale i marionete kao surogat za legalno i legitimno vodstvo ondašnje stranke prava, odugovlače i ne žele povratak pravnog stanja u Hrvatskoj stranci prava, kao da se boje povratka nekorumpirane istinske pravaške opozicije u hrvatsku politiku.

Nedopustivo je izigrati volju birača i ne provesti glavna predizborna obećanja, ali je samo gore od toga činiti sve kako bi se bivšoj, propaloj vlasti HDZ-a, ogrezloj u grijehu struktura, omogućilo prijevremeni povratak na vlast.

Za to oprosta neće biti ni na Nebu a niti na Zemlji.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861