NAŠ SAMOBOR

N/r gl. uredniku

g. Milivoju Martonu

 

Samobor, 26.6.2001.

 

RAČANOVA “DEMOKRACIJA”

Samoborski ogranak Hrvatske stranke prava 1861. (HSP 1861.) osnovan je 1992. kao ogranak Hrvatske stranke prava (HSP) i do sada su pravaši sudjelovali na svakim izborima izuzev lokalnih izbora 1993. g. i ovim posljednjim od 20. svibnja ove godine. Pored časnih iznimki jedino su pravaši i njihov predsjednik g. Dobroslav Paraga bili istinska oporba Franji Tuđmanu, HDZ-u i Ivici Bedeničiću.

Samoborski HSP bio je ona oporbena snaga koja je stvorila inicijativu za okupljanje oporbenih stranaka u Samoboru koje su trebali stvoriti jedinstveni blok protiv autokracije. Tako je 1995. i održana politička tribina devet oporbenih stranaka. Tada su pravaši predložili jedinstvenu izbornu listu, a sebe su htjeli staviti na njeno začelje. Sve to su ostale oporbene stranke odbile jer su držale previše do svoje umišljene veličine (HSLS, HSS, HNS…) i time produljile agoniju u svome gradu za pet godina. Da Tuđman nije preminuo ne bi se 3. siječnja ništa značajno dogodilo. Nakon drugih demokratskih promjena od 1990. godine opet se ništa značajno nije promijenilo na bolje. Pravna država nije stvorena, a demokracija nije restaurirana.

HDZ i Vlada Republike Hrvatske 1993. godine otela je članstvu Hrvatske stranke prava njihovu političku stranku i predala ju svom satelitu i pravaškom Judi Anti Đapiću, dok je Dobroslav Paraga ostao nasilnim i umjetnim načinom bez predsjedništva i stranke, te je stavljen pod potpunu medijsku blokadu. To stanje ni Račanova Vlada nije ispravila, a upravni postupak pred Ministarstvom pravosuđa povodom predmeta registracije ovlaštene osobe za zastupanje i predstavljanje Hrvatske stranke prava održan je u ožujku ove godine u podrumu zgrade Ministarstva. Tako izgleda Račanov odnos prema demokraciji i višestranačkom sustavu. Zbog toga je pravaško članstvo iz protesta odlučilo takvoj Račanovoj “demokraciji” dati košaricu i ne sudjelovati na lokalnim izborima 2001. godine, čime se pridružilo većini građana Samobora i Hrvatske koji na te i takve izbore, već viđene u vrijeme HDZ-a na vlasti, nisu izašli. Novi gradonačelnik Grom kazna je za građane Samobora poput Bedeničića, a ponovni visoki postotak glasova za Šarinićev DC kazuje da manjina Samoboraca i nije zaslužila bolje, dok je većina prešla u oporbu odnosno u izborne apstinente.

Predsjednik ogranka HSP 1861 Samobor Ante Musa.