Večernji list: 27. 06. 2001.

DRŽAVNI ODVJETNIK RADOVAN ORTYNSKI O PUŠTANJU IZ PRITVORA B. RODIĆA I Ž. JURIĆA:

Hrvatsko je pravosuđe korumpirano

LJUBLJANA - U Cankarjevu domu u Ljubljani jučer je počela četverodnevna konferencija o borbi protiv korupcije, u kojoj sudjeluju tužitelji, policajci i suci iz Slovenije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Italije i SAD-a. Raspravlja se o istraživanju i kaznenom progonu korupcije u javnom sektoru. U stanci uvodnog dijela konferencije Radovan Ortynski, glavni državni odvjetnik, komentirao je odluku o puštanju iz pritvora Bogdana Rodića i odvjetnika Željka Jurića, u slučaju tzv. mita u pravosuđu, riječima:

- Vrhovni sud donio je nezakonitu odluku i ovo je dokaz da je pravosuđe korumpirano.

Naime, Ortynski je za tu odluku Vrhovnog suda doznao u Ljubljani, a prema njegovim riječima, pritvor dvojice okrivljenika protiv kojih se vodi istraga mogao je biti produljen.

U uvodu konferencije Brenda Johnson iz američkog Ministarstva pravosuđa rekla je kako su zemlje regije poduzele korake da se stvore mjere protiv korupcije u javnom sektoru i pranja novca.

- Moramo razmjenjivati i analizirati informacije o kretanju kriminalnih skupina, te štititi svjedoke i žrtve korupcije. Ometanje pravde mora biti kazneno djelo i korupcija se mora učinkovito istraživati. To mora biti iskreno opredjeljenje svih u tom postupku. Mora postojati bolja suradnja među zemljama kako se kriminalci ne bi osjećali sigurno čim prijeđu granicu - istaknula je B. Johnson.

Predsjednik Županijskog suda u Rijeci Slavko Petrić jučer nam je potvrdio da su osumnjičenici Bogdan Rodić, bivši policajac, i Željko Jurić, zagrebački odvjetnik, pušteni iz pritvora u ponedjeljak poslije podne, nakon što je istog popodneva, potkraj radnog vremena, faksom stigla obavijest Vrhovnog suda da im je ukinut pritvor. Protiv njih se vodi predistražni postupak zbog sumnje u posredovanje u podmićivanju pravosudnih dužnosnika.

- Predmet je i dalje na Vrhovnom sudu, jer se još odlučuje o prijedlogu za tzv. delegaciju, odnosno premještanju postupka iz riječkog u neki drugi sud - dodao je Petrić.

Komentar Vrhovnog suda o puštanju iz pritvora i kritičkoj reakciji državnog odvjetnika Radovana Ortynskog jučer nismo uspjeli dobiti jer je predsjednik Ivica Crnić bio službeno odsutan.

D. Miljuš, H. Dečak