Slobodna Dalmacija: 27. 06. 2001.

OSVRT

Četvorka se svađa, HDZ slavi

Piše: Edvard ŠPRLJAN

Tri je varijante imao HDZ za kapitalizaciju svojih 20 od ukupno 41 mandata u Skupštini Zadarske županije za ostanak na vlasti: imali su varijantu sa "spavačem" Mirkom Šilešom iz HSS-a, što im je na koncu ispala dobitna kombinacija, a u opciji je bio i HSLS. No, izgleda da je HSLS previše tražio (mjesto dožupana i predsjednika Skupštine, te još mjesta u Poglavarstvu), a s takvim nezasitnim zahtjevima i s inače ne baš dobrim iskustvima u koalicijama s Budišinim ljudima na terenu, HDZ je ipak izabrao varijantu "obrađivanja" pojedinaca, a ne stranke.

Mirko Šileš je u prijašnjem sazivu Županijske skupštine slovio za predstavnika konstruktivne oporbe. U vrijeme objave informacije da je navodno HDZ-ov spavač vrlo se oštro obrušio na Zadarski regional koji je tu informaciju provalio i dokazivao da je lojalan HSS-u. No, indikativno je da se nakon neuspjelog sastanka četvorke HDZ obratio upravo Šilešu. Nagovaranjem Mirka Šileša da se priključi HDZ-ovoj većini izbjegnuta je treća varijanta — nemogućnost konstituiranja Skupštine i ponovni izbori. U toj je varijanti određenu ulogu mogla imati i činjenica da se možda mogao osporavati mandat dr. Elizabete Ninčević, Jamajčanke na listi HSLS-a, koja je časnik HV-a i koju ova stranka nije na vrijeme zamijenila. A moglo je doći i do nemogućnosti donošenja odluka zbog podjele na 20 HDZ-ovih protiv 20 glasova četvorke.

No, da na izborima izborena relativna većina ne ostane i Pirova pobjeda HDZ-a pobrinuli su se prije svega članovi zadarske četvorke koji se nisu umjeli dogovoriti o podjeli županijskih dužnosti i preuzeti županijsku vlast. Preostala trojka dokazuje da se s HSLS-om nije ništa moglo dogovoriti jer su uvijek iznova tražili nešto drugo i još više.

Kakva je sve trgovina na koncu bila znat će se po tome tko će biti postavljen za dožupane i članove Poglavarstva Zadarske županije. Ako je zadržavanje Šileša, Zrilića, Buljanovića kod Prtenjače u jednoj od brojnih pauza Skupštine, a prije donošenja odluke o predsjedniku Skupštine, uistinu značilo razradu dogovora o daljnjem zajedničkom nastupu, moglo bi se očekivati da Stanko Zrilić bude na koncu honoriran mjestom dožupana. Premda bi se po ishodu glasovanja za župana moglo zaključiti da HDZ može odigrati tvrđu igru i sastaviti čistu jednostranačku vlast. No, izvjesno je da HSLS više neće nastupati zajedno s SDP-om, HNS-om i ovako poljujanim HSS-om, a da je HDZ-u ipak stalo da surađuje i s nekom strankom, a ne samo s "probuđenim" pojedincima. S jednim "spavačem" iz HSS-a i vrlo kooperativnim HSLS-om HDZ će tako još četiri godine vladati Zadarskom županijom.