Novi list: 27. 06. 2001.

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI OVOG TJEDNA POKREĆU POJEDINAČNE TUŽBE ZA ISPLATU RAZLIKE PLAĆA

Sindikati najavljuju seriju štrajkova

Školstvo, znanost, visoko obrazovanje, zdravstvo i socijala zahtijevaju i ostavke Mate Crkvenca, ministra financija, Ane Stavljenić-Rukavine, ministrice zdravstva i Ivana Vavre, pomoćnika ministra školstva, koji su prema mišljenju sindikata odgovorni za loš sustav plaća

Piše: Gabrijela GALIĆ

ZAGREB - Sindikati javnih službi – školstva, visokog obrazovanja, znanosti, zdravstva, socijalne skrbi – od ovog tjedna pokreću pojedinačne tužbe za isplatu razlike plaća. Školstvo bi, pak, s početkom nove školske godine mogao zadesiti štrajk, a svi sindikati javnih službi za razdoblje “jesen-zima” najavljuju štrajk ako ne dođe do korekcije akata kojima se reguliraju koeficijenti i plaće. Iako se još o okvirnom datumu održavanja štrajka ne može govoriti, javne službe prema najavama, otvaraju i mogućnost održavanja serije štrajkova po sustavima. Sindikati će izračunati koliko se mjesečnog rada novim plaćama plaća, a štrajkovi u službama trajali bi onoliko vremena koliko radnici rade besplatno.

Školstvo, znanost, visoko obrazovanje, zdravstvo i socijala zahtijevaju i ostavke Mate Crkvenca, ministra financija, Ane Stavljenić-Rukavine, ministrice zdravstva i Ivana Vavre, pomoćnika ministra školstva, koji su prema mišljenju sindikata odgovorni za loš sustav plaća. “Nitko ni za što ne želi preuzeti odgovornost. Pa i za isplatu ovako nakaradnih plaća u javnim službama u proračunu nedostaje 650 milijuna kuna”, kazao je Dalimir Kuba, predsjednik Sindikata učitelja i i predsjednik Matice sindikata javnih djelatnosti. On ističe kako za plaće, mirovine i u dječji doplatak u proračunu nedostaje 1,8 milijardi kuna, a upravo se tolike svote od poreza na plaće Vlada namjerava odreći za decentralizaciju javnih službi. Decentralizacija će se, prema mišljenju Kube, obiti o zaposlene. “Ti novci ne postoje, a ljudi zaposleni u tim službama će grcati”, veli Kuba. Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić, apostrofira ministra financija kao najvećeg krivca loše financijske politike u zemlji.

Proračunska sredstva koja nedostaju za isplatu umanjenih plaća, mirovine, dječje doplatke te decentralizaciju jednaki su iznosu gubitaka javnih poduzeća, upozoravaju sindikati javnog sektora, ponovo ukazujući kako zbog lošeg poslovanja u javnim poduzećima nitko ne snosi odgovornost, već se tim tvrtkama po tko zna koji put daje “popravni rok”.

Osvrćući se na prošlotjedni prosvjed javnih službi, sindikati ga ocjenjuju izuzetno dobrim. Istovremeno, ogradili su se od transparenta s porukom “Bando komunistička” koji su u nekoliko navrata pokušali maknuti. Što se tiče medijskog praćenja, smatraju kako je izvještavanje HTV-a “eklantan primjer manipulacije”. “Demokratski režim radi sve lošije, vlast radi sve lošije i zato sada počinje atak na medije, slično kako je HDZ radio”, veli Ribić dodajući kako vlast želi zatupiti oštricu kritike.

Ribić: Škegro za Crkvenca nobelovac

“Ako do 1. rujna ne padne ‘glava’ Crkvencu, jer je vrijeme da ode iz Vlade, mi ćemo probati na pregovore s Vladom doći s čovjekom koji je za Crkvenca i sve ostale u Vladi nobelovac”, veli Ribić. Riječ je o Borislavu Škegri, bivšem ministru financija. “lako ne vjerujemo da će na to pristati, ponudit ćemo mu da bude savjetnik sindikata”, kazao je Ribić.

Prosvjed prosvjetara u četvrtak

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod održat će sutra prosvjed zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ispred zgrade Sabora, ne bi li ukazao na nepovoljna rješenja koja proizlaze iz Konačnog prijedloga Zakona o osnovnom i srednjem školstvu. Prosvjetari će prosvjedovati i zbog namjere ukidanja bonusa profesorima u srednjim školama, zahtijevajući zadržavanje postojećeg bonusa i vraćanje istog učiteljima u osnovnim školama. U Preporodu se protive i prebacivanju obveza naknada za prijevoz zaposlenika s ministarstva na jedinice lokalne i regionalne samouprave jer bi time naknada za prijevoz mogla doći u pitanje. Neprihvatljivim je ocijenjen i prijedlog po kojem će u školskom odboru većinu imati predstavnici lokalne vlasti i roditelja dok bi predstavnici nastavnika bili u manjini. Preporod je u prosvjed pozvao i ostale sindikate u prosvjeti, ali i nečlanove sindikata. N. M.