Večernji list: 27. 06. 2001.

REBALANS PRORAČUNA

Vlada 2,8 milijardi kuna manjka u proračunu krpa novim zaduživanjem

ZAGREB - U Hrvatski sabor jučer je stigao Vladin prijedlog tzv. tehničkog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu koji je bio nužan zbog provođenja decentralizacije državne vlasti i konsolidiranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno isplate mirovina preko državne riznic. Prema tome prijedlogu, prihodi bi iznosili 55,3 milijarde kuna, a rashodi 58,1 milijardu kuna. Manjak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 2,8 milijardi kuna financirao bi se dodatnim zaduženjem.

Prema prijedlogu rebalansa rashodi bi bili povećani za 8,4 milijarde kuna ili 17 posto, dok bi prihodi porasli za 5,6 milijardi kuna ili 11,3 posto.

Povećanje izdataka posljedica je povećanja sredstava za mirovine i dodatke od ukupno 10,9 milijardi kuna, no kako će se uvođenjem državne riznice prijenosi sredstava izvanproračunskim fondovima smanjiti za 3,3 milijarde kuna, ukupno povećanje prijenosa i potpora izvanproračunskim korisnicima iznosit će 7,5 milijardi kuna.

Zbog decentralizacije državne uprave, koja počinje 1. srpnja, predlaže se također povećanje izdataka za županije - za 519 milijuna kuna ili 158 posto, pa bi ukupno iznosili oko 847 milijuna kuna.

I kapitalni izdaci povećali bi se za 360 milijuna kuna. Na prihodovnoj proračunskoj strani planira se povećanje od 5,6 milijardi kuna. Kako bi se od 1. srpnja doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje uplaćivali na račun državne riznice, proračunski bi se prihodi po toj osnovi povećali za oko 7 milijardi kuna.

Planira se i povećanje prihoda od poreza na dohodak te poreza na dobit. Međutim, očekuje se podbačaj prihoda od privatizacije, a taj manjak od dvije milijarde kuna, kao i deficit Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 834,4 milijuna kuna, financirat će se dodatnim zaduženjem na domaćem i inozemnom tržištu novca i kapitala. (H)