Večernji list: 27. 06. 2001.

NAKON ŠTO NOVI SUSTAV NIJE DONIO ŽELJENE UŠTEDE, CRKVENAC RAZMIŠLJA O NOVIM KORACIMA

Plaće po starom, ali svima 10 posto manje

Masa plaća po novom je sustavu manja samo 3 posto. Na sjednici Vlade navodno prevladalo mišljenje da rebalans čeka jesen

U Ministarstvu financija ozbiljno se razmišlja o tome da se odustane od novog sustava plaća u javnom sektoru i državnoj upravi i da se plaće nastave isplaćivati po starom sustavu, ali svima smanjene 10 posto!? Razlog što se ozbiljno razmatra i takva mogućnost nisu prosvjedi i nezadovoljstvo zaposlenih u javnom sektoru već to što novi sustav nije donio željene uštede. Kako doznajemo, prema novom platnom sustavu u lipnju je masa novca za plaće niža od svibanjske samo tri posto i ako bi se taj sustav zadržao, do kraja bi godine, uz ostale izdatke, za plaće trebalo osigurati još 600 milijuna kuna, a toga novca nema. U zdravstvu je još veća pomutnja: masa plaća nije smanjena, a uzdrman je cijeli sustav.

Pokazalo se da je nova politika plaća veliki politički promašaj i blamaža. U dobroj namjeri da se isprave nelogičnosti starog sustava, nepripremljeno i brzo nametnut je novi kojim nije ostvaren nijedan proklamirani cilj. I u sindikalnim krugovima ima onih koji vjeruju da bi linearno smanjenje plaća od 10 posto bilo najpoštenije rješenje, ali odluči li se Račan i za tu varijantu i umota je u kakvu demagošku parolu kako ova vlast sluša reakciju javnosti, ni tada ne može računati na svesindikalnu podršku. Buka koju su nezadovoljne grupacije podigle ovih dana nastala je i zbog toga što nisu svi s novim sustavom lošije prošli, većini zaposlenih u kulturi plaće su porasle, povišice su stigle i liječnicima, nekim kategorijama znanstvenika i profesora, gotovo svim rukovodećim strukturama ...

Hoće li se višak radnika riješiti manje traljavo

Jedno je sigurno - država mora smanjiti javnu potrošnju, što nije moguće provesti bez smanjenja plaća, ali i smanjenja broja zaposlenih. Kakav-takav konsenzus oko toga postignut je u državi, ali s obzirom na to kako traljavo odrađuje posao oko plaća, pitanje je kako će uopće biti s racionalizacijom državne uprave, vojske i policije.

Pitanju pak hoće li Vlada problem državnog proračuna riješiti novim zaduživanjem ili ograničavanjem nekih socijalnih prava, jučer se pridružilo i novo - kada će to učiniti, odnosno hoće li u rebalans proračuna odmah ili će ga ostaviti za jesen. Naime, nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade u ponedjeljak, na kojoj nije bilo premijera Račana, proširila se informacija kako je među članovima Vlade navodno prevladalo mišljenje da bi s rebalansom proračuna trebalo pričekati do jeseni.

Rezanje socijale ili novo zaduživanje

Proračun je probijen u tri stavke, pa bi tako za mirovine trebalo dodatnih 400 milijuna kuna, za plaće državnih službenika oko 600 milijuna, a za dječji doplatak čak 900 milijuna kuna. U toj stavci poseban je problem proširenje broja korisnika dječjeg doplatka sa 260 tisuća na čak 590 tisuća.

Otkad je postalo jasno da Vlada neće moći izbjeći rebalans proračuna, nagađalo se za koji potez će se odlučiti - novo zaduženje ili restrikcije socijalnih prava. i jedna ni druga mjera nisu popularne, no "mali, običan čovjek" lakše bi prihvatio zaduženje države nego stanjivanje svoga novčanika. Prema procjenama ekonomskih stručnjaka, Hrvatska bi zbog dobrog kreditnog rejtinga bez problema mogla dobiti novi kredit unatoč postojećoj zaduženosti od 11 milijardi dolara. Odluči li se za ograničavanje socijalnih prava, koja su prema ocjenama međunarodnih institucija u nas previsoka, Vlada mora računati s otporom širokog kruga građana, mogućim prosvjedima i sve većim nezadovoljstvom birača.

Iako se nagađalo da će Klub HSLS-a zatražiti odgodu decentralizacije državne vlasti, kod većine je na jučerašnjoj sjednici Kluba ipak prevladalo mišljenje da Vladi treba pružiti priliku da počne s planiranim reformama.

Lj. Gatarić