Vjesnik: 27. 06. 2001.

Uskoro proširenje Miloševićeve optužnice

ZAGREB, 26. lipnja - Optužnica protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koju je 24. svibnja 1999. godine podiglo Haaško tužiteljstvo zbog zločina na Kosovu, bit će ovih dana proširena, potvrđeno je beogradskom dnevniku Danas u sjedištu suda.

Istražitelji Tribunala već su priveli kraju iskopavanje masovne grobnice ubijenih kosovskih Albanaca u Batajnici, ali u tužiteljstvo još uvijek nije stigao amandman na postojeću optužnicu, tvrdi list. »Slijedećih se dana očekuje proširenje postojeće optužnice, ali detalji su još uvijek poznati vrlo malom krugu ljudi. Nisam siguran da se uopće radi o novo otkrivenim masovnim grobnicama«, izjavio je za list jedan visoki neimenovani dužnosnik Suda podsjećajući na raniju najavu tužiteljstva da se tijekom ove godine očekuje podizanje optužnice protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika i zbog zločina počinjenih u Hrvatskoj i BiH.

Slobodan Milošević i još četvorica njegovih najbližih suradnika optuženi su za genocid, kršenje zakona i običaja rata i teško kršenje Ženevske konvencije. U očekivanju da Milošević uskoro iz zatvora krene u Haag, u jugoslavenski glavni grad je u posljednjih nekoliko dana stiglo mnoštvo novinara. Prema podacima nadležne službe, trenutno je u SRJ akreditirano 411 stalnih dopisnika, od čega se 327 nalazi stalno u Beogradu, 28 agencija i oko 50 radio i televizijskih ekipa.

V.F.P.