Slobodna Dalmacija: 28. 06. 2001.

SARAJEVO: ČULO SE NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE KREŠIMIRA ZUBAKA, MINISTRA ZA LJUDSKA PRAVA U VIJEĆU MINISTARA

IZVAN BiH 615 TISUĆA NJEZINIH DRŽAVLJANA

Zubak je kao primjer organizacije povratka istaknuo Hrvatsku koja se, po njegovim riječima, nije previše oslanjala na međunarodne donatore već na vlastiti novac i kreditna zaduženja - Ubuduće bi Bosna i Hercegovina sama trebala preuzeti odgovornost za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva

Piše: B. MAGAŠ

SARAJEVO — Oko dva milijuna i dvjesto tisuća osoba s područja BiH promijenilo je tijekom rata mjesto boravka s tim što ih je oko milijun i dvjesto tisuća napustilo BiH, a oko milijun ih se preselilo unutar BiH.

Taj podatak, naime, pokazuje da se više od 50 posto bosanskohercegovačkog prijeratnog stanovništva našao u statusu izbjeglica ili raseljenih osoba, a njihova repatrijacija i povratak u prijašnja mjesta stanovanja, ni šest godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma nisu ni približno završeni.

Prema podacima što ih je na konferenciji za novinare u Sarajevo iznio Krešimir Zubak, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, izvan BiH se još uvijek nalazi oko 615 tisuća njezinih državljana, a unutar BiH raseljeno ih je oko 550 tisuća.

Iako se prema Zubakovim riječima sve uspješnije rješavaju imovinski zahtjevi, a značajno su, bez obzira na pojedinačne incidente, poboljšani i sigurnosni uvjeti, povratak se ne provodi potrebnom dinamikom jer za njega nisu osigurana dodatna financijska sredstva.

Zubak je kazao kako kantonalna, entitetska i državno ministarstvo za tu namjenu raspolažu doslovce simboličnim novcem pa je povratak još uvijek u djelokrugu međunarodnih humanitarnih organizacija.

— Oni imaju svoje kriterije i prioritete glede povratka — rekao je Zubak, istaknuvši kako je želja aktualne vlasti da se takvo stanje promijeni i da Ministarstvo kreira politiku povratka.

Zubak je kao primjer organizacije povratka istaknuo Hrvatsku koja se, po njegovim riječima, nije previše oslanjala na međunarodne donatore već se oslonila na vlastita sredstva i kreditna zaduženja, što on osobno preporučuje u BiH.

Prema Zubakovim riječima, BiH bi ubuduće sama trebala preuzeti odgovornost za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i sama kreirati organizaciju povratka.

Iako je iskazao zadovoljstvo novcem što su ga obećale za provedbu povratka uplatiti islamske zemlje, Zubak je ipak skeptičan oko vremena kad će se i kako s obećanim novcem moći raspolagati.

Glede tripartitnog sporazuma o povratku izbjeglica koji će se potpisati 27. lipnja u Bruxellesu između BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije, Zubak je istaknuo kako će potpisivanje tog akta omogućiti popravak još 52 tisuće stambenih jedinica donatorskim novcem, a osigurat će i 60 tisuća novih stambenih kredita.

Prema podacima s kojima raspolaže Zubakovo ministarstvo, u SR Jugoslaviji sada se nalazi 220 tisuća izbjeglica iz BiH i Hrvatske, u Hrvatskoj je 80 tisuća izbjeglica iz BiH, a u BiH 26 tisuća Srba iz Hrvatske.