Večernji list: 28. 06. 2001.

ODVJETNICI ODUGOVLAČE MILOŠEVIĆEV ODLAZAK U HAAG TRAŽENJEM IZUZEĆA SUDACA

Ustavni sud danas odlučuje o izručenju

Odvjetnici Slobodana Miloševića zatražili su jučer izuzeće istražnog suca Gorana Čavline, predsjednice Okružnog suda Vide Petrović-Škero i okružnog tužitelja Radeta Terzića. Zbog toga, istražni sudac Čavlina jučer Miloševiću nije uručio zahtjev za izručenje Haaškom sudu, pa se ni Milošević u povodu toga zahtjeva nije izjasnio. Zbog toga je sve ovo odgođeno za danas u 12 sati kada će o tom zahtjevu hitno odlučivati Vrhovni sud Srbije.

Izlazeći iz središnjeg zatvora u Beogradu gdje je Slobodan Milošević, njegov odvjetnik Toma Fila izjavio je da će danas biti održana i sjednica Ustavnog suda SRJ koji će se izjasniti o ustavnosti Uredbe o suradnji s Haaškim sudom što ju je prihvatila jugoslavenska Vlada. Odvjetnici koji brane Miloševića očekuje da će danas Ustavni sud tu uredbu proglasiti neustavnom.

U svakom slučaju, u Beogradu rastu tenzije jer se na ulicama okupljaju pristaše Slobodana Miloševića koji žele, kako sami kažu, po svaku cijenu spriječiti izručenje Miloševića kao i svih drugih optuženih za ratne zločine Haaškome sudu.

Malo je za sva ona zla koja je učinio - jedini je komentar poznatog beogradskog odvjetnika dr. Vojislava Vukčevića Večernjm listu na zbivanja vezana uz izručenje bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića Haaškom sudu. Prof. dr. Vukčević, inače je sve do prije agresije na Hrvatsku bio profesor i dekan Pravnog fakulteta u Osijeku.

Jučer je predsjednik SRJ Vojislav Koštunica razgovarao s predstavnicima Miloševićeva SPS-a i obećao im da se "Uredba o suradnji s Haagom neće primjenjivati do odluke Saveznog ustavnog suda". Praktički, to znači da je do sutra, dok Savezni ustavni sud ne odluči, sve u vezi s izručenjem ratnih zločinaca iz Srbije stavljeno "na led".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov

Šljivančanin će si presuditi bombom

BEOGRAD - Jučer je objavljeno da je jugoslavensko Ministarstvo pravde Okružnom sudu u Beogradu podnijelo zahtjev da se Haaškom sudu izruče bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, pukovnik VJ Veselin Šljivančanin i bivši oficiri JNA Mile Mrkšić i Miroslav Radić - "vukovarska trojica". To je ječer demantirala predsjednica Okružnog suda u Beogradu Vida Petrović-Škero izjavivši da u sud nije stigao nikakav zahtjev o izručenju "vukovarske trojice".

Šljivančanin, odmah nakon što je optužen 1996. godine, na pitanje je li moguće da na silu bude odveden u Haag, odgovorio je: "U džepu nosim bombu." Slično je jučer rekao i novinaru tjednika Blitz News koji ga je pitao postoji li mogućnost da ga uhiti vojna policija i preda Haaškom sudu. (MN)

Haaška razmjena vrijedna 3,9 milijardi dolara

BRUXELLES - Neposredno uoči početka donatorske konferencije za SRJ, koju organiziraju Europska komisija i Svjetska banka, znaju se potrebe - 3,9 milijardi dolara za tri do četiri godine - procjenjuje Rory O"Sullivan iz Svjetske banke. To bi značilo da bi se za SRJ u prvoj godini projekta obnove moralo osigurati 1,25 milijardi dolara.

Neslužbeno, potencijali i spremnost donatorske zajednice zadovoljit će zahtjeve ove prve godine - što će formalno potvrditi tek zaključenje konferencije objavljivanjem obećanja. Iznos se može povećati, potvrdili su sugovornici iz EU i WB ne želeći ulaziti u prognoze koliko će novca međunarodna zajednica uložiti u usporedne procese hitne sanacije financijskog sustava zemlje i istodobno u programe reformi kojima će se ratom i zloupotrebama devastirano gospodarstvo transformirati u moderan ekonomski sustav. EU bi iz proračuna izdvojio do 220 mlijuna eura od maksimalnog iznosa od 240 milijuna rezerviranih u proračunu Unije za ovu godinu što bi upotpunilo do 300 milijuna kredita. U svotu ne ulaze donacije država članica.

"Obećanje je jedno, ispunjavanje obećanja drugo i ispunjavanje ovisi o napretku ispunjavanja političkih i ekonomskih uvjeta", ističe O"Sullivan.

L. Stipić - Niseteo