Vjesnik: 28. 06. 2001.

Hrvatska 47. po korupciji među 91 zemljom svijeta

Kregar se zalaže za promjenu Zakona o nabavi roba i usluga i donošenju Zakona o financiranju političkih stranaka, kao nastavku borbe protiv korupcije u Hrvatskoj

ZAGREB, 27. lipnja – Hrvatska, s Bugarskom i Češkom, dijeli 47. mjesto među 91 zemljom na ljestvici percepcije korupcije, objavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare hrvatskog ogranka Transparency Internationala (TI), međunarodne udruge za suzbijanje korupcije. Indeks TI pokazuje kakva je slika pojedine zemlje u očima stranih poslovnih ljudi. Prvih 10 zemalja, u kojima je uočeno najmanje korupcije, čine Finska, Danska, Novi Zeland, Island, Singapur, Švedska, Kanada, Nizozemska, Luksemburg i Norveška. TI će sljedeće godine napraviti i rang listu s indeksom zemalja izvoznika korupcije.

Prof. dr. Josip Kregar, predsjednik hrvatskog TI-ja, napomenuo je da je Hrvatska sa 51. mjesta, na kojemu je bila lani, »lagano odskočila«, ali to ne znači da je ostvaren znatniji napredak.

Hrvatska se prvi put našla na listi TI-ja 1999. kad je bila na 74. mjestu, uz bok najkorumpiranijih zemalja – Kazahstana, Rumunjske, Jugoslavije, Ukrajine. Jugoslavija je ove godine »izvan konkurencije«, nije se plasirala ni među 91 zemlju u kojima je ispitivana korupcija.

Prema Kregaru, Hrvatska se nije bitno pomaknula na ljestvici iz dvaju razloga: inercije zakonodavnih tijela i nevoljkosti Vlade da provede reformu u suzbijanju korupcije.

»Da bi se korupcija suzbila ozbiljnije, treba promijeniti Zakon o nabavi roba i usluga i donijeti zakone o financiranju političkih stranaka«, rekao je Kregar i dodao kako Svjetska banka potiče reforme pravosudnog sustava u 38 zemalja kako bi se zaštitile investicije i strana ulaganja. No, Hrvatska još nije u tom programu.

Komentirajući izjavu glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog da je »odluka o ukidanju pritvora za suce koje se sumnjičilo za korupciju samo dokaz kako postoji korupcija u pravosuđu«, Kregar je bio oprezan. Ne želi podržavati polazišta koja svuda vide korupciju, ali drži da i u sudstvu ima korupcije te da se o ugledu sudstva trebaju u prvom redu brinuti sami suci.

Željko Peratović