Vjesnik: 29. 06. 2001.

Kunst: Crkvenac na GSV-u dokazao nedoraslost

ZAGREB, 28. lipnja – Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) osuđuje svako novo zaduživanje Hrvatske radi »krpanja rupa« u proračunu, istaknuo je u četvrtak predsjednik URSH-a Boris Kunst.

Umjesto da obuzda rastrošnost državne uprave i neracionalnost državnih poduzeća monopolista, Vlada taj teret prebacuje na leđa građana koji će morati vraćati dugove, ocijenio je Kunst na konferenciji za novinare.

Vlada se ove godine planirala zadužiti 7,9 milijardi kuna, ali je već probila taj iznos pa će se Hrvatska u 2001. zadužiti 10,7 milijardi kuna, tako da će njezini ukupni dugovi s kamatama dosegnuti blizu 20 milijardi dolara, upozorio je Kunst.

Predsjednik URSH-a također je kritizirao Vladinu strategiju razvitka Hrvatske jer smatra da ona ne odgovara na osnovna životna pitanja građana – siromaštvo, nezaposlenost i bolje vrednovanje rada. Vladina strategija preuzela je HDZ-ovu strategiju gospodarskog razvitka iz "98., ustvrdio je Kunst, dodavši da u dokumentu nije određena dinamika za postizanje nabrojanih ciljeva niti iznos potreban za to.

Kunst je na konferenciji komentirao jučerašnji »ispad« ministra financija Mate Crkvenca koji je, uvrijeđen sindikalnim kritikama, napustio sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

»Crkvenac je prvo sindikalcima održao monolog u stilu partijskih komesara, da bi potom otišao, čime je dokazao svoju nedoraslost za posao kojim se bavi«, rekao je Kunst.

Kunst je zbog toga zatražio od zamjenika premijera Gorana Granića, koji predsjeda GSV-om, da opozove Crkvenca iz sastava GSV-a. (H)