Večernji list: 29. 06. 2001.

SRBIJANSKA VLADA ODLUČILA USPOSTAVITI POTPUNU SURADNJU S HAŠKIM SUDOM

NATO-vim zrakoplovom Milošević odletio u Haag

Bivši predsjednik SRJ je u 18.15 sati zrakoplovom Vojske Jugoslavije iz Beograda prevezen u vojnu bazu u Tuzli, odakle je nakon 20 sati poletio u Haag

Točno prije 12 godina, na veliki srpski praznik Vidovdan, Slobodan Milošević je pred oko milijun ljudi na Gazimestanu počeo svoj krvavi politički uspon. Jučer, također na Vidovdan, Milošević je završio u Haagu, u ćeliji pritvorske jedinice Međunarodnog suda za ratne zločine.

Unatoč odluci Ustavnog suda SRJ o obustavi izvršenja vladine uredbe o izručenju, srpska je vlada jučer odlučila da sve optužene za ratne zločine izruči Haaškome sudu (ICTY). Već tijekom sjednice srbijanske vlade tiskan je Službeni glasnik RS broj 37, u kojemu je objavljena ta odluka i po kojoj je policija odmah počela djelovati. Na više od 32 stupnja Celzija, ispred Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu, jučer oko 18 sati nije bilo Miloševićevih pristaša, a bilo je čak i malo novinara. Nešto poslije 18 sati, prvo je iz zatvora izašao policijski džip leskovačke registracije, a iza njega običan policijski kombi s malom i neupadljivom pratnjom. I dok su svi očekivali spektakularno izručenje, bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević bio je već u Beogradskoj zračnoj luci iz koje je vojnim zrakoplovom Jugoslavenske vojske prevezen u Vojnu bazu u Tuzli, odakle je avionom NATO-a nešto poslije dvadeset sati poletio u Haag.

Miloševićeva obitelj zatečena

Čini se da je izručenjem bila zatečena čak i Miloševićeva obitelj. Supruga bivšega jugoslavenskog predsjednika dr. Mirjana Marković nekoliko puta kružila ispred Centralnog zatvora u luksuznom "audiju" zatamljenih stakala. Miloševićeve pristaše stigle su pred zatvor kada je njihov šef već bio u zraku i putovao u Haag.

Kratko se obraćajući novinarima nakon jučerašnje sjednice Vlade srbijanski premijer Zoran Đinđić, naveo je tri razloga zbog kojih je vlada postupila ovako hitno i umjesto zakona ili uredbe, suradnju s ICTY-jem počela sa striktnom primjenom Statuta Haaškog suda. Đinđić je rekao da je odluka Ustavnog suda o Uredbi nezakonita jer dovodi Srbiju na rub egzistencije. Drugi razlog je donatorska konferencija koja počinje danas i gdje su neke vlade prijavile svoje sudjelovanje na temelju Uredbe Vlade SRJ o suradnji.

- Naša bi zemlja u Bruxellesu bila na stupu srama zbog takve odluke Ustavnog suda - rekao je Đinđić. - Najvažniji razlog za takvu odluku jest to što se primjenom stava Ustavnog suda ugrožava budućnost Srbije.

Đinđić je obavijestio novinare da su na sjednici vlade svi ministri glasovali za izručenje Slobodana Milošević, osim ministra zdravlja Obrena Joksimovića, koji je član Demokratske stranke Srbije.

Koštunica osudio izručenje

Dr. Vojislav Koštunica izjavio je sinoć da je on za odluku srbijanske vlade "saznao iz medija". Prema tvrdnjama MUP-a nema nikakvih podjela u policiji. Naši izvori kažu da ni u vojsci nema nikakva podizanja borbene spremnosti postrojbi na višu razinu.

Na središnjem beogradskom trgu nekoliko je tisuća pristaša Slobodana Miloševića demonstriralo, a njima su se nešto poslije 21 sat pridružile i pristaše Šešeljeve Srpske radikalne stranke. Najčešće se skandiralo: "Ustanak, ustanak!" Miloševićeve i Šešeljeve pristaše u bijesu su svoju nemoć iskazivali na novinarima. Četiri su novinarke pretučene, a najteže je prošao fotoreporter Foneta .

Uz Šešeljeve i Miloševićeve pristaše jedino negodovanje prema izručenju Miloševića pokazala je Demokratska stranka jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice. On je sazvao hitan sastanak Glavnog odbora i osudio Miloševićevo izručenje.

Nešto više od stotinu Miloševićevih pristaša okupilo se i ispred zgrade Centralnog zatvora u kojoj više nema Miloševića. U jednoj od sporednih ulica stajao je automobil zatamljenih stakala u kojemu je navodno sjedila dr. Mirjana Marković.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov

Petritsch očekuje privođenje Karadžića i Mladića

SARAJEVO - "Ovo je očito vrlo teška odluka za srbijansku vladu, 12 godina nakon što je Milošević održao famozni govor na Kosovu polju, što je umnogome pridonijelo raspadu bivše Jugoslavije", izjavio je visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch na vijest o izručenju Miloševića. Petritsch je također izrazio očekivanje da će uskoro i ratni vođe i bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su igrali značajnu ulogu u "krvavom bosanskohercegovačkom ratu" biti privedeni pred Haaški sud. (D. J.)

FLORENCE HARTMAN, GLASNOGOVORNICA HAAŠKE TUŽITELJICE:

Posao tek počinje

- Carla del Ponte, haaška tužiteljica, pozdravlja odluku Republike Srbije da izruči Slobodana MIloševića - objavila je sinoć njezina glasnogovornica Florence Hartman.

- Ovaj dan bit će upamćen kao važna prekretnica u radu Međunarodnog suda u Haagu. No naglašavam da izručenje nije kraj procesa, nego početak velikog posla koji čeka sud - ponovila je poruku Carle Del Ponte glasnogovornica F. Hartman. Haaška tužiteljica posebno je naglasila doprinos zemalja članica UN-a, koje su se zauzimale za uhićenje. (J. P.)

Svjetski čelnici čestitali Beogradu

ZAGREB - Većina vodećih svjetskih čelnika pozdravila je izručenje Slobodana Miloševića.

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je izručenje porukom svima okrivljenima za ratne zločine da će se suočiti s pravdom.

Francuski predsjednik Jacques Chirac odao je počast vlastima u Beogradu za "veliki doprinos afirmaciji prava i pravde u svijetu", a njemački kancelar Gerhard Schröder nazvao je izručenje "velikim trijumfom". Glavni tajnik NATO-a George Robertson izjavio je da čestita vlastima u Beogradu na mudroj i hrabroj odluci.

"Predsjedništvo EU-a smatra da je to vrlo hrabra odluka, ali to je i jedini put naprijed", izjavila je Anna Lindh, ministrica vanjskh poslova Švedske, koja predsjeda EU-om.

Izručenje Miloševića ICTY-ju "dobra je stvar" ocijenio je britanski premijer Tony Blair, a austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner izjavila je da se "polagano ali sigurno demokracija nameće na Balkanu". Uhićenje su pozdravili i predsjednik Europske komisije kao i ministar vanjskih polova BiH Zlatko Lagumdžija. (H, ri)

PREDSJEDNIK HAAŠKOG SUDA CLAUDE JORDA:

Obećavamo brz i pravedan proces

DEN HAAG - Izručenje bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića Međunarodnom kaznenom sudu "povijesni je trenutak", izjavio je sinoć predsjednik suda Francuz Claude Jorda.

Predsjednik ICTY-ja naglasio je da se radi o prvom predsjedniku države koji će se pojaviti pred međunarodnim sudom. "Međunarodna zajednica nam je pomogla. Dugujemo joj. Moramo Miloševiću osigurati pravedan i brz proces", dodao je predsjednik ICTY-ja. Jorda će u petak odrediti sudsko vijeće koje će obaviti početno saslušanje Miloševića u načelno vrlo kratkom roku.

Nizozemci strahuju od YU-mafije

DEN HAAG - Dolazak Miloševića prilično je zabrinuo nizozemske službe sigurnosti. Prema nizozemskoj televiziji - ona se poziva na izjavu glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova - Nizozemci se plaše da će dolazak Miloševića u Haag izazvati seriju "revanšističkih napada" na javne osobe zemlje.

Bojazan temelje na činjenici da je YU-mafija prilično raširena po Nizozemskoj te da su dokazane njezine "uske veze s vojnim i političkim vrhom bliskim Miloševiću". Navodno, neke su prijetnje, naravno anonimne, već odaslane policiji. (lsn)

HRVATSKI POLITIČARI O IZRUČENJU

Dobar dan za pravdu

- Pravda konačno dobiva šansu. Vjerujem da ovim izručenjem počinje proces definitivnog izručenja svih onih koji su bili sukreatori Miloševićeve velikosrpske politike - reagirao je na vijesti o izručenju predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Potpredsjednik vlade dr. Goran Granić rekao je: - Vijest je bila očekivana. Osobno sam zadovoljan. Kad je formiran sud, većina nas je mislila upravo na trenutak kada Milošević bude izručen. Mislim da je to početak bavljenja suda pravim temama. Nadam se da će tamo vrlo brzo završiti i ostali iz Srbije i BiH kao što su Mladić i Karadžić.

Predsjednica HNS-a o izručenju je rekla: - Mislim da je to odličan korak za SRJ i normalizaciju odnosa u toj zemlji. To je dobro i za napredak odnosa sa susjedima i dobar dan za pravdu. Prema Ivanu Niniću iz SDP-a "pravda je spora, ali dostižna. Nakon toga vjerojatno će i većina krivaca na tim područjima biti suđena." Za dr. Zlatka Kramarića iz LS-a "izručenje je najbolje rješenje i najbolji način da se rasvijetle svi događaji na području bivše Jugoslavije". Vladimir Šeks je rekao: "Za mene je ovo očekivana odluka i osobno sam zadovoljan." Vilim Herman iz HSLS-a kaže: - Ovakav događaj se mogao očekivati. Međunarodna zajednica traži odgovornost.

B. Kovač

HRVOJE ŠARINIĆ, BIVŠI PREDSTOJNIK UREDA PREDSJEDNIKA:

Tragovi zločina sakriveni

- Miloševića je međunarodna zajednica zapravo istrgnula iz Srbije. Poznato je da tamošnji političari nisu bili skloni izručenju Miloševića, ali tada je stigla ucjena donatorskom konferencijom. Većina se, ne zbog toga što su za razvoj demokracije, nego zbog materijalnih razloga, odrekla Miloševića. Optužnicu nije moguće limitirati, jer ni u kojem se slučaju ne mogu izbjeći rat u Hrvatskoj i Bosni. Međutim Milošević je bio dovoljno lukav da je ostavio jako malo tragova, pa tužiteljima uopće neće biti lako. (D. Đ.)

STJEPAN MESIĆ, PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Svjedočit ću budem li pozvan

- Sigurno neću pustiti suzu zato što Slobodan Milošević ide u Haag. Predvidio sam mu to još početkom devedesetih. Tada sam rekao da će ga njegovi građani objesiti i kada ga budu vješali neka on misli na mene, a ja ću misliti na njega - rekao je sinoć predsjednik Stipe Mesić na svečanoj večeri Freedom Foruma, međunarodne zaklade posvećene slobodi medija, u Zagrebu.

Mesić je rekao da je Milošević krivac za četiri rata i najavio da će, premda je Haaškom sudu već dao svoju izjavu, ponovno svjedočiti u Haagu, budu li ga pozvali te da će u tome imati podršku hrvatskih građana. Na upit kako komentira Miloševićevu izjavu da će sve odati, Mesić je rekao da Milošević nije sam ni planirao, niti vodio rat. (J. P.)

BEOGRADSKA AGENCIJA BETA SINOĆ JAVILA:

I Martić i Mrkšić prevezeni u Haag

BEOGRAD - Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY) sinoć su izručeni nekadašnji čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić i jedan od "vukovarske trojice" Mile Mrkšić te su iz Tuzle prevezeni u Den Haag, rekli su sinoć diplomatski izvori u Banjoj Luci beogradskoj agenciji Beta.

Isti izvor naveo je da je s Martićem i Mrkšićem u Den Haag prevezen i Dušan Knežević, Srbin iz Prijedora, koji se također nalazio na javnoj optužnici ICTY-ja. Mrkšić je optužen u okviru zajedničke optužnice s Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem. Izvor na koji se poziva novinska agencija Beta nije želio precizirati jesu li trojica optuženih Srba prebačeni iz Srbije ili su uhićeni u Republici Srpskoj. Agenciji Beta nije ni potvrđeno jesu li trojica optuženih u Den Haag prevezeni i skupa s Miloševićem. (H)