Jutarnji list: 29. 06. 2001.

Zastupnici izglasali Zakon o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave

SDP-ovac Mato Arlović rekao Željku Glavanu iz HSLS-a: ‘Konju jedan!’

Zastupnici HDZ-a prije glasovanja o Zakonu o decentralizaciji napustili su vijećnicu

Pišu: Suzana Barilar, Nataša Božić, Tina Lakić

ZAGREB - U raspravi o amandmanu Marka Baričevića za ukidanje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište jučer su među zastupnicima pale i teške riječi. Iznervirani Mato Arlović navodno je u jednom trenutku haeselesovcu Željku Glavanu preko klupa dobacio: "Konju jedan!". Glavan je naknadno novinarima objasnio kako mu taj epitet nikako ne odgovara.

- Da mi je bar rekao da sam tovar. Na to bih kao Dalmatinac bio ponosan, a ovako me Arlović ipak uvrijedio - objasnio je Glavan. Saborska rasprava o rebalansu državnog proračuna jučer je od samog početka bila popraćena burnim polemikama o rezultatima gospodarske politike sadašnje i bivše HDZ-ove vlade.

Već nakon uvodnog izlaganja ministra financija Mate Crkvenca, u dijelu sabornice gdje sjede HDZ-ovci u zrak se diglo desetak ruku zastupnika koji su htjeli ispraviti netočne navode ili replicirati ministru.

Hrvatska nije prezadužena

- Napravljena je katastrofalna pogreška - plaće su povećane bez ikakve materijalne osnove, iz poduzeća, gospodarstva i od ljudi izvučenje velik novac te su tvrtke i gospodarstvo opterećeni porezima i sanacijom banaka. Vodila se ekspanzivna fiskalana, a restriktivna monetarna politika, što je dovelo do goleme nelikvidnosti. Hrvatska danas ipak nije pred bankrotom niti postoji proračmska konfuzija. – Ostvaren je izlazak Hrvatske iz depresije, gospodarski će rast ove godine biti znatno preko četiri posto, što je iznad europskog i svjetskog prosjeka, industrijski je rast sedam posto, trgovinski 15, a očekuje nas i izvrsna turistička sezona - naglasio je Crkvenac. HDZ-ovi zastupnici, a posebice bivši premijer Zlatko Mateša, burno su reagirali na Crkvenčeve navode. Na pitanje Drage Krpine je li Crkvenac govorio istinu prije 3. siječnja 2000. godine kada je tvrdio da je Hrvatska prezadužena ili danas kada tvrdi upravo suprotno, Crkvenac je odgovorio da Hrvatska nije prezadužena prema van nego je prevelik unutarnji dug. Hadezeovce je posebno raspalilo što je ministar Crkvenac nakon stanke za ručak napustio sabornicu ne saslušavši mnoge najavljene replike. - Žalosno je da nas je ministar najprije ovdje išamarao kao malu djecu a onda se pobrao i otišao - predbacio je Ivan Šuker koji je, uime Kluba HDZ-a, Crkvenčevim argumentima suprotstavio podatke iz Biltena HNB-a. - Samo u prva četiri mjeseca ove godine država se putem trezorskih zapisa zadužila 1,96 milijardi kuna, ajošje opasnije inozemno zaduživanje koje u prva četiri mjeseca iznosi 4,114 milijardi kuna. U posljednjih godinu i pol dana ova Vlada se ukupno zadužila 20 milijardi kuna - 13,2 milijardi prošle te 6 3 milijardi kuna ove godine - ustvrdio je Šuker. Opovrgnuo je Crkvenčeve navode da je nova vlast rasteretila gospodarstvo, ustdrdivši kako čak 80 posto proračunskih prihoda dolazi od potrošnih poreza. Osim HDZ-a, protiv rebalansa se izjasnio i Klub HSP-a, a klubovi šestorke podržali su proračunske promjene. Unatoč mnogim kritikama i katastrofičnim procjenama izrečenima u raspravi, podršku rebalansu, najavio je i uime IDS-a Damir Kajin. Posebna polemika razvila se oko prodaje HT-a. Hadezeovac Ivan Šuker ali i ideesovac Damir Kajin tvrdili su da je velika pogreška Vlade što je prošle godine odustala od prodaje HT-a jer se tada mogla postići mnogo bolja cijena o kojoj danas, nakon pada vrijednosti telekomunikacijskih dionica na svjetskom tržištu, Vlada ne može ni sanjati. Zastupnici su upozorili, da je HT prodan, ne bi došlo do dizanja premosnog kredita od četiri milijarde kune za koji sada moramo platiti 300.000 milijuna kuna kamata. - To je tako kod privatizacijskih prihoda, no mi ih nećemo ostvarivati pod svaku cijenu. Privatizacijske prihode treba ostvariti samo ako se prodaja isplati. Osim toga, ne bismo dobili visok iznos dobiti od HT-a u proračun da smo ga nepovoljno prodali prošle godine. Ni sada ništa neće biti prodano ako zaključimo da se to ne isplati odgovorio je ministar Crkvenac.

O plaćama dužnosnika

Sabor je jučer donio Zakon o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave, odnosno decentralizaciji. O Zakonu nisu glasovali zastupnici HDZ-a koji su prije glasovanja napustili vijećnicu jer, kako je ustvrdio Vladimir Šeks, ne žele sudjelovati u "donošenju Zakona koji krši i vrijeđa Ustav". Sabor je jučer raspravio Zakon o gradu Zagrebu, kao i dva zakona kojima će se osnovica za plaće državnim dužnosnicima, sucima i ostalim pravosudnim dužnosnicima umanjiti za sedam posto.