Večernji list: 30. 06. 2001.

U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ

Seljaci danas blokiraju 10 cesta

Prosvjed počinje u 10 sati, a trajat će dok se nešto ne promijeni, kaže Atun Laslo

OSIJEK - Najmanje deset prometnica u kontinentalnom dijelu Hrvatske danas će biti blokirano traktorima i poljoprivrednim strojevima. Prema jučerašnjim podacima prosvjed je zakazan u mjestima Gola (Koprivničko-križevačka županija), Gaj (Požeško-slavonska županija), Đakovačka Satnica, Beketinci, Bilje, Čepin (Osječko-baranjska županija), Županja-Bošnjaci, Lipovac (Vukovarsko-srijemska županija), a možda će biti blokirane i neke ceste u Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji.

- Prosvjede organiziramo jer smo krajnje nezadovoljni uvjetima i cijenom otkupa pšenice. Početak prosvjeda je u 10 sati i trajat će dok se nešto ne promijeni, a zahtijevamo da umjesto preko trgovaca i posrednika država omogući otkup naše pšenice preko mlinsko-pekarske industrije. Tražimo 1,20 kuna po kilogramu plus PDV. Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić prevario nas je, jer je obećao da će proizvođači dogovarati uvjete otkupa sa 50-ak trgovačkih društava, a potom je odluke donosio bez nas, odnosno ponudio nam je otkup preko dva poduzeća - kaže Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Neslužbeno doznajemo da se jučer pokušavao zakazati sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, proizvođača, trgovaca i prerađivača pšenice, i to za danas, no nismo dobili potvrdu da se u tomu uspjelo.

Prema informaciji iz ureda načelnika PU brodsko-posavske, jučer do 14 sati nije primljena službena prijava prosvjeda u organizaciji ZUSSB-a. Ipak, ta policijska uprava primila je prijavu, ali Hrvatskog seljačkog saveza, i to za 2. srpnja. Prosvjednici će blokirati promet u Vrpolju, Gundincima i Rešetarima.

Blokadi će se pridružiti i seljaci Vukovarsko-srijemske županije. Prema izjavi Stanka Zdravčevića, tajnika ZUSSB-a, u Vukovarsko-srijemskoj županiji prometnice će u 10 sati biti blokirane na dva mjesta, i to na raskrižju ceste Vinkovci-granični prijelaz Županja-Orašje kod Županje i autoceste Zagreb-Lipovac kod Lipovca.

Branko Vrbošić