Vjesnik: 30. 06. 2001.

Neki Tuđmanovi suradnici ozbiljno zabrinuti, kaže Paraga

ZAGREB, 29. lipnja – “Izručenje Slobodana Miloševića Haaškom sudu nije obradovalo sve u Hrvatskoj, posebice ne one koji su i sami haaški osumnjičenici, kao što je to slučaj s dijelom političkog vrha koji je bio okupljen oko pokojnog predsjednika”, rekao je u petak na konferenciji za novinare Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.

Paraga je upozorio da unatoč zadovoljštini izazvanoj izruđenjem srpskog ratnog zločinca, Hrvatska mora napraviti reda i u “svom dvorištu”. “Izručenje Miloševića najviše je uznemirilo one koji su bili okupljeni oko dr. Tuđmana u razdoblju između 1991. i 1993. godine. Njih se tereti po političkoj odgovornosti za akcije u tom razdoblju u Hrvatskoj, a posebice u BiH”, rekao je Paraga, istaknuvši kako se među haaškim osumnjičenicima nalaze i Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Hrvoje Šarinić, te sadašnji hrvatski veleposlanik u Beču Mario Nobilo.

Predsjednik HSP-a 1861 ustvrdio je i kako je hrvatski Vrhovni sud politički korumpiran “jer su većina sudaca Vrhovnog suda politički komesari HDZ-a ili su osobe teško korumpirane iz sudsko-političkih procesa 70-ih i 80-ih godina”. Rekao je kako je “sramota da se zbog jedne izjave ruši državni odvjetnik Radovan Ortynski dok je zemlja ogrezla u organiziranom kriminalu”. D.D.