Vjesnik: 30. 06. 2001.

Milošević u utorak pred sucima

Nakon što mu bude pročitana optužnica, od Miloševića će biti zatraženo da se očituje osjeća li se krivim ili ne/ Prvi liječnički pregled pokazao da najnoviji haaški zatvorenik ne pati ni od kakvih zdravstvenih problema

HAAG/BRUXELLES, 29. lipnja - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević pojavit će se prvi put pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY) sljedeći utorak, objavio je u petak glasnogovornik Suda Jim Landale. »Miloševiću će se u utorak u 10 sati pročitati optužnica, a nakon toga će od njega biti zatraženo da se očituje - osjeća li se krivim ili ne osjeća«, kratko je izjavio Landale. Glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte rekla je da će to biti »normalno ispitivanje«. »Nakon saslušanja, osobno ću s njim dogovoriti program rada tj. kalendar ispitivanja«, objasnila je.

Liječnički pregled kojem je Milošević podvrgnut nakon dolaska u zatvor, pokazao je da on ne pati ni od kakvih zdravstvenih problema, objavio je u petak ICTY. Milošević je navodno patio od depresije i visokoga tlaka nakon što je 1. travnja ove godine uhićen u svom domu na Dedinju i smješten u beogradski zatvor.(br)

Režim promatranja

Nakon dolaska u Scheveningen, Milošević je stavljen pod »režim promatranja«, kao i svi novi stanovnici tog ultramodernog zatvora na obali Sjevernog mora. Tijekom cijelog boravka u zatvoru snimat će ga unutarnje kamere, a zatvorski čuvar posjećivat će ga svakih dvadesetak minuta.

Milošević je, nakon izručenja Haaškom sudu u četvrtak, proveo prvu noć u zatvoru Scheveningen gdje su i drugi optuženici ICTY-ja. Nakon što je u petak, oko jedan sat ujutro, zrakoplovom tipa Orion stigao u vojnu bazu Valkenburg sjeverno od Haaga, prebačen je helikopterom do zatvora u Scheveningenu. Tamo je stigao s lisicama na rukama, pokazale su snimke nizozemske televizije NOS. Na snimkama, predstavljenim kao »ekskluzivni materijal«, NOS prikazuje Miloševića pognutih leđa, s lisicama na rukama, u pratnji dvojice muškaraca. (br)

Milošević u strogoj izolaciji i bez povlastica

Bivši predsjednik SRJ tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom sukoba na Kosovu 1999. Predsjednik Suda Claude Jorda pozdravio je njegovo izručenje Haaškom sudu kao »povijesni trenutak«. Carla del Ponte, kojoj je Miloševićevo izručenje sudu bio glavni prioritet, izjavila je da se radi o »važnom putokazu« za međunarodno pravosuđe. »Bit će mu bolje ovdje nego u zatvoru u Beogradu«, nedavno je izjavila kroz šalu.

»Uvjeti zatvora su takvi da ih nismo morali prilagođavati za Miloševića«, rekao je zapovjednik Scheveningena Timothy McFadden. »Nema govora da će se njemu pružati poseban komfor ili drukčiji zatvorski tretman zato što je bio predsjednik«, izjavila je glasnogovornica haaške tužiteljice Florence Hartmann.

Jedini element po kojem će se Milošević razlikovati od drugih zatvorenika jest stroža izolacija kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost utjecaja na svjedoke u budućem procesu. Poduzet će se i mjere da se utvrdi bi li mu društvo drugih ratnih zločinaca stvaralo poteškoće.

»Zatvorenici imaju poteškoća u prilagođavanju na zatvor. Suočeni su s emocionalnim teškoćama koje se razlikuju od onih kod normalnih zatvorenika«, pojasnio je zatvorski zapovjednik.

Uz 39 zatvorenika u Scheveningenu boravi i 79 članova osoblja, odnosno oko 50 stražara i psihijatar savjetnik. Dosad je zabilježeno samo jedno samoubojstvo - Slavka Dokmanovića, koji se objesio u lipnju 1998. »To nije hotel s pet zvjezdica. To je zatvor i nitko iz njega nije uspio pobjeći«, naglasio je McFadden. (R. I./H)