Večernji list: 12. 07. 2001.

DRAMA U HSLS-u

Budiša dao ostavku!

Budiša je o svojoj odluci telefonom obavijestio sve čelne ljude svoje stranke

Mogući nasljednici: Đ. Adlešić, Herman, Fižulić, Kontić ili Radoš

Dražen Budiša, predsjednik HSLS-a, podnio je jučer neopozivu ostavku na dužnost predsjednika stranke. Kako smo doznali, tijekom dana o tome je telefonom obavijestio sve čelne ljude stranke, a pismenu je informaciju dao predsjedniku Velikog vijeća Željku Pavlicu. Budiša nije posebno objašnjavao razloge ostavke, ali je jasno da su u izravnoj vezi sa stavom da hrvatske generale ne treba izručivati Haaškom sudu na temelju široko definirane zapovjedne odgovornosti.

Ostanak u koaliciji

Otkako je HSLS objavio taj svoj stav, postavilo se pitanje kako će njegovi zastupnici u nedjelju glasovati o povjerenju Vladi. Protekla dva dana u Saboru moglo se vidjeti da, osim zastupnika koji podržavaju Budišin stav, ima znatan broj onih koji smatraju da bi, usprkos svemu, HSLS morao stati uz Vladinu odluku da se poštuje zahtjev Haaškog suda i učiniti sve da ostane u koaliciji. Budiša je nekoliko puta govorio da ne želi da njegov osobni stav prema pitanju izručenja hrvatskih časnika Haaškom sudu opterećuje stranku, te, iako to nije izrijekom kazao, tumačilo se to kao nagovještaj mogućeg povlačenja s čela stranke. Sad je pitanje tko će zamijeniti Budišu na tom mjestu. Hoće li to biti netko od potpredsjednika, a to su Đurđa Adlešić, Vilim Herman, Joško Kontić i Goranko Fižulić, ili će, kako je uobičajeno, tu dužnost do izbora novog šefa stranke preuzeti predsjednik Velikog vijeća Željko Pavlic?

Odgovor na to pitanje znat će se najkasnije u subotu, kad se sastaje Veliko vijeće HSLS-a da bi utvrdilo kako će njegovi saborski zastupnici glasovati u nedjelju.

Prošle godine, u jeku "afere Stipetić", Budiša je ovlastio Đurđu Adlešić da ga zamjenjuje u odsutnosti, pa su veliki izgledi da u ovoj situaciji ona uskoči na njegovo mjesto. Procjenjuje se da je osoba koja može pomiriti različite struje u HSLS-u. Ona nam to jučer nije željela ni potvrditi, ni demantirati.

Od izvora iz vrha HSLS-a doznali smo da bi Budišu mogao naslijediti aktualni ministar obrane u ostavci Jozo Radoš.

- Mislim da bi izbor Joze Radoša na to mjesto bio više nego logičan. Pod njegovim vodstvom HSLS ne bi mijenjao profil - kazao nam je naš izvor.

Kulminacija nezadovoljstva

Ipak, imenovanje Joze Radoša moglo bi biti problematično jer Budišu može naslijediti samo netko od potpredsjednika. No, tko god zasjeo u Budišinu fotelju, neće moći postati pravim predsjednikom HSLS-a, nego tek privremenim vršiteljem dužnosti. Novog predsjednika moguće je izabrati samo na saboru stranke, koji je najavljen za jesen. Možda bi se sabor mogao održati i ranije, ali to, procjenjuje se, nikako nije moguće učiniti u roku desetak dana.

Večernji list je, podsjetimo, prije mjesec dana pisao o nezadovoljstvu dijela Budišinih liberala iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koji su gotovo ultimativno tražili da se predsjednik stranke više ne kandidira za tu dužnost. Već su se tada nazirale velike suprotnosti unutar HSLS-a, ali su stranački lideri različita mišljenja tumačili normalnim i dopuštenim u liberalnim strankama.

Očito je vrhunac nesuglasica u vodstvu stranke kulminirao prošlog vikenda, kada je HSLS odlučio ne podržati Vladinu odluku o izručivanju hrvatskih generala Haaškom sudu. Odlučeno je i da HSLS-ovi ministri daju ostavke zbog takvog poteza Račanova kabineta, ali to prvi nije učinio ministar pomorstva, prometa i veza Alojz Tušek. Potpredsjednik Vlade Goran Granić kazao je da je dao ostavku, ali i da se ne slaže s Budišinim mišljenjem.

Posljednjih dana moglo se čuti iz vrha HSLS-a još mišljenja da je vrijeme da Budiša odstupi s čela stranke. Osim toga, neslužbeno se tvrdilo i da je više članova HSLS-a, koji obavljaju državne dužnosti, pokušalo kontaktirati s liderima ostalih koalicijskih partnera te izraziti spremnost podupiranja Ivice Račana, a ne Dražena Budiše.

Mladenka Šarić

NAKON SJEDNICE MALOG VIJEĆA

Utjecaj na odnose u hrvatskoj politici

Sinoć kasno sastalo se Malo vijeće HSLS-a koje je razmotrilo Budišinu ostavku i raspravljalo o mogućim vršiteljima dužnosti šefa stranke. Potpredsjednik HSLS-a Vilim Herman novinarima je rekao da će u najužem izboru biti potpredsjednici stranke.

Prema Statutu v. d. šefa stranke imenuje Veliko vijeće HSLS-a izabravši ga većinom glasova između svojih članova, nakon toga vršitelj dužnosti donosi odluku o izvanrednom saboru stranke.

Herman je sinoć kazao da je Budiša očito osjetio da mu je trenutak povući se. Na izravno pitanje je li mu žao zbog svega, Herman je rekao da on Budišu voli. Odlazak predsjednika koji je karizmatičan ostavit će prazninu u HSLS-u, rekao je i dodao da stranka to mora svladati. Kazao je da će to utjecati i na strateške odnose u hrvatskoj politici i na buduće taktičke poteze HSLS-a. Ali ovo nije dramatični prekid s Budišinim vremenom - zaključio je Vilim Herman.

Inače, Budiše sinoć nije bilo na Malom vijeću, ali je sjednicu sazvao predsjednik Velikog vijeća Željko Pavlic u dogovoru s Draženom Budišom.

NEIMENOVANI HSLS-ov ČLAN VLADE:

Prva Budišina zrela odluka u godinu dana

Da je ostavka predsjednika HSLS-a Dražena Budiše primljena s olakšanjem među njegovim članstvom, potvrđuje i izjava jednog od HSLS-ovih članova Vlade. Neimenovani dužnosnik kratko je prokomentirao da je to prva zrela odluka predsjednika HSLS-a u posljednjih godinu dana. Ona će pridonijeti sređivanju stranke, čiji je ugled posljednjih mjeseci bio ozbiljno poljuljan. (I.K.)

M. Šarić